logo

logo

wtorek, 3 kwietnia 2012

Muffinki drożdżowe z rodzynkami

 



Składniki:
mąka pszenna (200g)
mleko (150ml)
1 jajko (60g)
drożdże (20g)
cukier (30g)
rodzynki (30g)






Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy, wrzucamy cukier, drożdże, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak zaczyn urośnie przelewamy go do miski, dodajemy jajko i miksując powoli wsypujemy mąkę. Na końcu wrzucamy rodzynki, mieszamy, nalewamy ciasto do foremek na muffinki i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 20 minut, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 12szt.




Wartość energetyczna całego ciasta na muffinki – 1140kcal

Wartość energetyczna 1 muffinki drożdżowej – 95kcal 



28 komentarzy:

  1. Jak są do bani to po co wstawiłaś je na blogu? Żal...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo dobre, naprawdę :) Są do bani, bo wciągają i ciężko się powstrzymać, tylko o to chodziło :)

      Usuń
  2. kiedy babka dietetyczna? :DDD już się nie mogę doczekać ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Planuję na piątek, jak mi się uda to ją wieczorem wstawię :) Na święta prawdopodobnie będą babeczki marmurkowe, babka cytrynowa i mazurek dietetyczny :) Mam nadzieję, że się z tym wyrobię :)

      Usuń
  3. BABKA CYTRYNOWA I MAZUREK DIETETYCZNY - CZEKAM CZEKAM CZEKAM : ]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis Ewki Wachowicz super

      Usuń
  4. Ile mają lat twoi dzieci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe do jakiej puenty prowadzą te pytania? :) Synek 4,5 i córa 1,5 roku.

      Usuń
  5. Babeczki są cudne, tym bardziej, że przepadam za drożdżowym ciastem :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbowałam, mój błąd, że do środka włożyłam po plasterku banana, zepsuł całość. Babeczki naprawdę fajne, obawiałam się ciasta drożdżowego bez tłuszczu ale naprawdę daje radę!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Tak, nigdy termoobieg do muffinek, bo kiepsko wyglądają :)

      Usuń
  8. co mozna dodac do muffinek zamiast rodzynek ? nie przepadam za nimi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kokos, żurawiny, owoce kandyzowane, suszone morele, suszone śliwki...

      Usuń
  9. czy zamiast rodzynek można dodać kokos ? jak myslisz :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Można też zrobić z mąką pełnoziarnistą i słodzikiem (ja dałam pół na pół z cukrem trzcinowym)

    Pani Magdo, naprawdę wielki szacun za całą tą stronę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszły pyszne! ale nie odchodzą od papierków....

    Wyczytałam że to albo wina papierków albo mało tłuszczu. Tu nie ma w przepisie tłuszczu wcale, ale i tak dodałam 3 łyżki oliwy.
    Ciasto wyrosło super, tylko ten problem z papierkami. Czy poleca Pani jakieś konkretne?
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ogóle nie używam papierków, tylko foremki silikonowe, takie z bardzo cienkimi ściankami.

      Usuń
  12. nie chciałabym się wypowiadać w imieniu Madzi, ale ja np. używam foremek muffinkowych z silikonu, ciasteczka wypadają z nich obłędnie, nic się nie przylepa i fajnie się w nich piecze :)
    pozdrawiam, tola

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mozna uzuc make pelnoziarnista? Mysle upie na urodziny syna.

    OdpowiedzUsuń
  14. mi wyszły niedobre, bez smaku, w dodatku przykleily sie do papierkow i odrywajac wszystko sie pokruszylo

    OdpowiedzUsuń
  15. Proszę o przepis na ciasto drożdżowe z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzisiaj robiłam... trochę się bałam,bo nie zawsze ciacha na drożdżach mi wychodzą;) i muszę powiedzieć,że wyszły i były pyszne,były bo smakowały i tym na diecie i tym bez diety ;) no i musiałam robić drugą porcję :) robiłam w silikonowych foremkach-fajny patent, super przepis, dzięki, pozdrawiam Mała.

    OdpowiedzUsuń