logo

logo

wtorek, 3 kwietnia 2012

Muszle z soczewicą i pieczarkami




Składniki:
muszle makaronowe (25szt)
soczewica ugotowana (200g)
pieczarki (200g)
2 duże cebule (200g)
2 marchewki (200g)
przyprawy (sól, pieprz, zioła suszone)






Przygotowanie:
Muszle makaronowe gotujemy. Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w kosteczkę, marchewkę trzemy na tarce. Wszystko wrzucamy na patelnię i podsmażamy, aż warzywa będą miękkie, a nadmiar wody odparuje. Na końcu dorzucamy ugotowaną soczewicę (lub soczewicę z puszki) i przyprawiamy. Gotowym farszem nadziewamy ugotowane muszle makaronowe. Danie do podania zarówno na zimno jak i na ciepło (można odgrzewać na patelni lub zapiec w piekarniku). Z podanych proporcji wychodzi 25szt.




Wartość energetyczna 1 muszli makaronowej bez nadzienia – 24kcal

Wartość energetyczna całego farszu warzywnego z soczewicą – 300kcal

Wartość energetyczna 1 muszli z nadzieniem – 36kcal 



4 komentarze:

  1. Świetne nadzienie i uroczo się w muszlach prezentuje. Musze zapolowac na pełnoziarniste muszle, bo stan magazynu domowego się wyczerpał. Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie widziałam gdzieś na necie pełnoziarniste, ale w sklepie niestety nie spotkałam. Jakieś masz namiary na ogólnie znany sklep, w którym są te muszle pełnoziarniste? Już z tymi miałam problem, bo długo ich w marketach nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ha! pokornie proszę o wybaczenie, ale znowu kombinowałam. Tzn. farsz grzecznie wg przepisu, ale nie miałam muszli, więc zapakowałam to w papier ryżowy i zapiekłam - znakomite sajgonki z soczewicą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bałwan jak to Bałwan, zmienia i kombinuje, super :)

      Usuń