logo

logo

poniedziałek, 14 maja 2012

Medaliony z tuńczyka

 



Składniki:
1 woreczek ryżu jaśminowego (100g)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (120g)
2 małe cebule (100g)
1 jajko (60g)
1 łyżeczka mąki (10g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka czerwona)






Przygotowanie:
Ryż gotujemy, może to być inny ryż, byle by był kleisty po ugotowaniu, wtedy medaliony się nie rozwalają. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Do ostudzonego ryżu dodajemy cebulę, odciśniętego z wody tuńczyka, podsmażoną cebulę i surowe jajko. Całość przyprawiamy. Formujemy małe medaliony, można oprószać lekko mąką razową, żeby nie przywierały przy smażeniu (1 łyżeczka mąki na wszystkie wystarczy). Z podanych proporcji wychodzi 25szt.




Wartość energetyczna całej masy na medaliony – 635kcal

Wartość energetyczna 1 medialona z tuńczyka – 25kcal



14 komentarzy:

  1. Na pewno są bardzo dobre - koniecznie muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie jestem w trakcie przygotowania tych medalionów :) dodałam tylko małą łyżeczkę musztardy i trochę kopru. Będzie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. A smażymy na suchej patelni czy na oleju?? Pytam bo zamierzam je jutro zrobić na obiadek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tu wszystko smażę bez oleju na suchej teflonowej albo ceramicznej patelni.

      Usuń
  4. czy moge ten ryż zastapic innym??

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajne danie, zrobiłam ciut większe (wyszło mi osiem sztuk), dodałam do nich ryż basmati, który jest sam w sobie rewelacyjny w smaku. super. dzisiaj też je zrobię, za szybko się rozeszły .. :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
  6. Potwierdzam robilam przepyszne, dzieci jadly az im sie uszka trzesly:) Benita Dz.

    OdpowiedzUsuń
  7. BEZ Obrazy ale ten przepis jest tragiczny, tego się nie da jeść.ChybA ŻE cos trzeba zmodyfikowac w przepisie bo mi (robiłem zgodnie z przepisem) nie wyszło:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to może coś nie wyszło. Mi wychodzą za każdym razem, wyżej komentarze też. Ale też nie każdemu musi smakować, ja lubię je, bo dzieci jedzą do dna i to mnie motywuje :)

      Usuń
  8. Kocham tuńczyka i od dziś równie mocno pokochałam medaliony Twojego przepisu:-) Bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  9. dzisiaj będę robiła medaliony, ale z wegańskim "tuńczykiem", to mój ulubiony przepis ;)
    ps. The Jay, a może użyj jakiś dodatkowych fajnych przypraw, ja zawsze do cebulki dosypuje czosnku, curry, ziół prowansalskich, właściwie co tylko sobie zażyczysz :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
  10. A co by sie stało, jeśli zamieniła bym patelnie na piekarnik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekarnik 160st i jakieś 45 minut powinno starczyć.

      Usuń
  11. Medaliony wyszły świetne. Do The Jay - dobrze przysmażyć z jednej strony i dopiero odwracać , odwrotnie po prostu się rozlecą. Przepis rewelacja jak cały Blog.

    OdpowiedzUsuń