Składniki:
1 woreczek ryżu jaśminowego (100g)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (120g)
2 małe cebule (100g)
1 jajko (60g)
1 łyżeczka mąki (10g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka czerwona)
1 woreczek ryżu jaśminowego (100g)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (120g)
2 małe cebule (100g)
1 jajko (60g)
1 łyżeczka mąki (10g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka czerwona)
Przygotowanie:
Ryż gotujemy, może to być inny ryż, byle by był kleisty po ugotowaniu, wtedy medaliony się nie rozwalają. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Do ostudzonego ryżu dodajemy cebulę, odciśniętego z wody tuńczyka, podsmażoną cebulę i surowe jajko. Całość przyprawiamy. Formujemy małe medaliony, można oprószać lekko mąką razową, żeby nie przywierały przy smażeniu (1 łyżeczka mąki na wszystkie wystarczy). Z podanych proporcji wychodzi 25szt.
Wartość energetyczna całej masy na medaliony – 635kcal
Wartość energetyczna 1 medialona z tuńczyka – 25kcal