logo

logo

poniedziałek, 14 maja 2012

Muszelki nadziewane na zielono



Składniki:
muszle makaronowe (100g)

(małe muszle – 30szt, duże muszle 15szt)

Farsz:
2 jajka (120g)
pieczarki (200g)
2 duże cebule (100g)
szpinak mrożony (100g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie)




Przygotowanie:
Muszle makaronowe gotujemy na półtwardo, żeby się nie rozwaliły przy faszerowaniu. Jajka gotujemy na twardo, pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony szpinak i smażymy, aż cebula będzie miękka, a nadmiar wody z pieczarek odparuje. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Tak przygotowaną masą faszerujemy makaron.



Wartość energetyczna wszystkich składników – 615kcal

Wartość energetyczna dużej muszli (jeśli wyszło 15szt) – 40kcal


Wartość energetyczna małej muszli (jeśli wyszło 30szt) – 20kcal 


 

3 komentarze:

  1. Witam!! A czym można zastąpić szpinak którego szczerze i serdecznie nie umiem przyprawic w domu i zawsze mi nie smakuje? Pozdr.Kasis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A po prostu go nie dodaj, to będziesz miała inne nadzienie, takie bez szpinaku też gdzieś tu robiłam, chyba w dużych muszlach. Albo dodaj zmieloną zieloną pietruszkę i będą zielone :)

      Usuń
  2. Takie muszelki jadłam dzisiaj na obiad. Chyba moje muszelki były jakieś niewymiarowe albo za dużo farszu próbowałam bo wyszło mi 20 sztuk. Bałam się, że rozwali mi się ten makaron w gotowaniu albo, że trudno będzie nadziewać makaron ale nie było tak źle. Pyszny obiadek!

    OdpowiedzUsuń