logo

logo

poniedziałek, 14 maja 2012

Mini bułeczki drożdżowe z musem owocowym




Składniki:
mąka 200g)
jajko (60g)
mleko (100ml)
drożdże (20g)
1 łyżka cukru (15g)
masło (10g)
2 jabłka (250g)
3 kostki czekolady (15g)




 

Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy: podgrzewamy lekko mleko, wrzucamy drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy aż do rozpuszczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie do miski wbijamy jajko, dodajemy wyrośnięty rozczyn, mieszamy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Jak już będzie w miarę jednolite, to polewamy je roztopionym masłem i jeszcze chwilę wyrabiamy. Dzięki tłuszczowi będzie nam ładnie odchodzić od dłoni. Ciasto zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wyciągamy, lekko oprószamy mąką i wałkujemy na 1cm, na długi pas o wymiarach ok. 50x10cm. Na rozwałkowane ciasto dajemy mus jabłkowy lub starte jabłka i zawijamy całość w roladę. Kroimy małe bułeczki o szerokości 2cm i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Zostawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut, aż będą rumiane. Zaraz po wyciągnięciu można posypać startą czekoladą. Z podanych proporcji wychodzi 25 mini bułeczek.




Wartość energetyczna całego ciasta – 1135kcal

Wartość energetyczna 1 mini bułeczki – 45kcal