logo

logo

czwartek, 10 maja 2012

Pasta pieczarkowa





Składniki:
pieczarki (200g)
1 kostka białego chudego sera (200g)
2 duże cebule (200g)
zielona pietruszka
przyprawy (sól, pieprz)






Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę lub paski. Podsmażamy z przyprawami, aż cebula będzie miękka, a nadmiar wody z pieczarek odparuje. Wszystko miksujemy blenderem z białym serem na gładką masę. Na końcu dorzucamy posiekana drobno zieloną pietruszkę. Pasta jest lepsza po schłodzeniu.




Wartość energetyczna całej pasty pieczarkowej – 295kcal

Wartość energetyczna na 100g - 50kcal/100g



8 komentarzy:

  1. Fajny przepis, zdrowsze niż wszystkie kupne pasty i pasztety :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też z miłą chęcią taką pastę przygotuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bardzo smaczna i przede wszystkim jakaś odmiana na kanapce.

      Usuń
  3. Już się zrobiłam głodna! Świetny jest Twój blog. Ostatnio nie mogłam znaleźć klikacza do obserwowania, bo mi się suwak na dole nie pojawił! Dzisiaj szukałam Cię przez google, bo nie pamiętałam nazwy, znalazłam, obserwuję od razu! Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klikacz jest, poprawiłam się :)

      Usuń
  4. Witam, zrobiłam pastę i smakowała mi, mojemu mężowi oraz koleżanką w pracy. pozdrawiam. aania

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy połowę twarogu można zastąpić 1 lub 2 jajkami ugotowanymi na twardo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można coś czymś zastąpić. Chyba, że pytasz pod względem kalorycznym, wtedy 100g sera=100kcal, a zastępujesz 120g dwoma jajkami=190kcal (przy jednym jajku masz ok. 95kcal).

      Usuń