logo

logo

czwartek, 17 maja 2012

Rafaello


Przymykam dzisiaj moje dietetyczne oko i proszę - przepis na Rafaello mojej siostry z bloga tutaj.

Składniki:
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki wiórków migdałowych
1 olejek migdałowy
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki agaru (lub żelatyny)
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyżki jogurtu
1/2 łyżeczki cukru waniliowego





Przygotowanie: 
W garnku gotujemy mleko kokosowe z dodatkiem wiórków kokosowych i migdałowych, cukru i olejku. Cały czas mieszając, dodajemy agar lub żelatynę. Kiedy się rozpuści, przelewamy mleko do niedużej foremki i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po zastygnięciu, kroimy galaretkę na prostokątne kawałki, polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i jogurtem wymieszanym z cukrem waniliowym. Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje jak na zdjęciu, ok. 5x5cm.



Wartość energetyczna całego Rafaello -1200kcal

Wartość energetyczna 1 porcji - 300kcal


28 komentarzy:

  1. A ja jestem ciekawa wartości energetycznej:) Można prosić o jej podanie. Dziękuję, Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, wartość kaloryczna wyliczona :)

      Usuń
  2. Pysznie i pieknie wygląda, doskonałe smaki, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest genialne! Taka pianka kokosowo-migdałowa. Koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie rozumiem o co Ci chodzi. Przecież to jest zdrowy deser, zawiera zdrowe tłuszcze i to że 1g tłuszczu to 9kcal nie oznacza, że nie jest dietetyczny ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od czasu do czasu trzeba przymknąć oko na kaloryczność posiłków i zjeść małą bombę kaloryczną z uśmiechem na twarzy.;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy Twoja siostra jest autorka tego bloga i tego przepisu?

    http://smak-zdrowia.blogspot.com/2012/05/rafaello.html

    blogerka szanująca cudza własność!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem autorką i właścicielką przepisu i zdjęcia, jestem też siostrą rodzoną szanującej cudzą własność Magdy, która za moim pozwoleniem, a właściwie prośbą, wrzuciła to zdjęcie i ten przepis na swój blog. Najpierw wczytujmy się w treść notek, zanim pochopnie kogoś ocenimy. Peace and love, go vegan! :D

      Usuń
    2. No cóż dokładnie przeczytałam notkę i pisało tam "Rafaello mojej siostry" ale bez linka do Twojej strony i jakiejkolwiek wzmianki o tym, ze legalnie posiada to zdjęcie od Ciebie. Widziałam to zdjecie kilka dni temu więc... z reszta nie ważne. Najmocniej przepraszam, następnym razem nie zareaguję:)

      Usuń
    3. Nie, nie, reagować należy, bo następnym razem alarm może być uzasadniony. Dzięki za czujność, choć, w tym wypadku, nie ma o co robić szumu. Pozdrawiam :)

      Usuń
    4. Go vegan, skoro tu jest jogurt i żelatyna? :-D

      Usuń
    5. Jako nie weganka wiem, ze są jogurty sojowe, przecież nie ma napisane w przepisie jogurt z mleka krowiego (???). Każdy weganin na pewno pierwsze co skojarzył to jogurt sojowy. Jako nie weganka umieściłam przepis z myślą o wszystkich i z podpowiedzią co zamiast agaru, bo wielu ludzi nie ma pojęcia co to jest agar i jaką ma funkcję. Mój blog nie jest wegański, więc nie mam potrzeby promowania czysto wegańskiego przepisu. Oryginał podlinkowany jest wegański, więc zupełnie nie rozumiem komentarza :)

      Usuń
  7. identyczne ciacho na identycznym talerzyku z identyczną polewą???? Klon czy co?

    źródło durszlak 8 maja 2012 r.


    http://feed-me-and-then-become-my-friend.blogspot.com/2012/05/rafaello.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko się zgadza, za zgodą autorki (czyli mnie) zdjęcie zostało przeklejone z feed-me-and-then-become-my-friend.blogspot.com na smak-zdrowia.blogspot.com
      :)

      Usuń
  8. Wygląda cudownie! Uwielbiam rafaello!

    OdpowiedzUsuń
  9. no proszę, a ja żeby Ci nie było przykro, nie przyznałam się, że korzystam też z bloga Vegan Monkey (tylko tam się nie wymądrzam pod przepisami :) Pozdrowienia dla siostry...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! I też pozdrawiam :) (I zachęcam do wymądrzania się ;)

      Usuń
  10. amaranthrose18 maja 2012 23:02

    Bardzo pomysłowy deser:)

    OdpowiedzUsuń
  11. I MIEJSCE ! GRATULACJE ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. miałam kilka dni wyciętych z życiorysu, ale powracam powoli, jutro coś dorzucę :)

      Usuń
  13. O rafaello z chęcią zrobię, uwielbiam kokosy :)
    Można dodać zwykłego mleka jak nie ma się kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
  14. Jesteś siódma po wygóglaniu hasła RAFAELLO. Chyba nieźle. A że dawno się nie odzywałem muszę pomyśleć o jakimś wyzwaniu. To mówiłem ja Krzyś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to jestem w TOP 10 :D No popatrz, nawet nie wiedziałam :)

      Usuń
  15. Koniecznie muszę wypróbować. Brzmi i wygląda niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam wygląd zachęca, a nazwa utwierdza :)

      Usuń