logo

logo

środa, 2 maja 2012

Roladki z suszoną śliwką i orzechami w winie





Składniki:
1 duża pierś z kurczaka (250g)
suszone śliwki (50g)
orzechy włoskie (20g)
wino wytrawnego (50ml)
przyprawy (sól, pieprz)







Przygotowanie:
Piersi z kurczaka przekrawamy na dwa płaty (lub jeśli chcecie małe roladki to na 4 mniejsze). Każdy płat rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z dwóch stron solą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Śliwki kroimy w paseczki, orzechy kroimy na drobne kawałeczki, mieszamy razem. Nakładamy porcję farszu na płat z piersi, zawijamy w roladkę, spinamy wykałaczkami, żeby się nie rozwaliła podczas smażenia. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy roladki, obsmażamy je z każdej strony, podlewamy winem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15-20 minut. Z podanych proporcji wychodzą 2 duże lub 4 małe roladki.



Wartość energetyczna wszystkich roladek – 545kcal

Wartość energetyczna 1 dużej roladki – 270kcal

Wartość energetyczna 1 małej roladki – 135kcal



3 komentarze:

  1. Wino białe czy czerwone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście czerwone, kolor mięsa na to wskazuje :)

      Usuń
  2. My dodaliśmy wędzonych suszonych śliwek - było przepyszne. Dzięki za przepis!
    Kamila

    OdpowiedzUsuń