logo

logo

środa, 2 maja 2012

Tartaletki z piersi z farszem groszkowym





Składniki:
1 pierś z kurczaka (250g)
kiełki (100g)
groszek zielony (100g)
pęczek szczypiorku
2 plasterki żółtego sera (20g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili)





Przygotowanie:
Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z dwóch stron solą i kroimy na małe kawałki, dowolnej wielkości. Wykładamy nimi tartaletki, które układamy na patelni, podlewamy patelnię wodą, tak żeby nie dostała się do tartaletek, przykrywamy i na małych ogniu dusimy ok. 10-15 minut, aż mięso będzie gotowe. Może się zdarzyć, że woda dostanie się do naszych tartaletek, wtedy ją wylewamy. Do mięsnych miseczek wkładamy farsz (groszek, szczypior, kiełki), posypujemy z wierzchu odrobiną żółtego sera i jeszcze dusimy pod przykryciem, aż ser się roztopi. Ten farsz nie ma w sobie nic surowego, więc według uznania – można go dodać i jeszcze chwilę dusić lub wyciągnąć mięsne miseczki, ostudzić i nadziać. Farsz tylko przykładowy. Z podanych proporcji wychodzi 6szt.




Wartość energetyczna wszystkich tartaletek – 410kcal

Wartość energetyczna 1 tartaletki - 70kcal 



4 komentarze:

  1. Czyli spokojnie można spałaszować wszystkie bez wyrzutów sumienia :))
    Pięknie to wymyśliłaś i wykonałaś, piękne danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy te foremki tartaletki nie porysują patelni???
    Chyba że masz jakieś specjalne?
    Bo danie wygląda wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, one sobie stoją spokojnie, może lekko podskakują, ale nikt nimi nie trze, nie skrobie, więc bez obaw.

      Usuń
  3. No to teraz jestem spokojniejsza. Szkoda patelni by było :-)

    OdpowiedzUsuń