logo

logo

środa, 2 maja 2012

Tartaletki z piersi z farszem groszkowym





Składniki:
1 pierś z kurczaka (250g)
kiełki (100g)
groszek zielony (100g)
pęczek szczypiorku
2 plasterki żółtego sera (20g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili)





Przygotowanie:
Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z dwóch stron solą i kroimy na małe kawałki, dowolnej wielkości. Wykładamy nimi tartaletki, które układamy na patelni, podlewamy patelnię wodą, tak żeby nie dostała się do tartaletek, przykrywamy i na małych ogniu dusimy ok. 10-15 minut, aż mięso będzie gotowe. Może się zdarzyć, że woda dostanie się do naszych tartaletek, wtedy ją wylewamy. Do mięsnych miseczek wkładamy farsz (groszek, szczypior, kiełki), posypujemy z wierzchu odrobiną żółtego sera i jeszcze dusimy pod przykryciem, aż ser się roztopi. Ten farsz nie ma w sobie nic surowego, więc według uznania – można go dodać i jeszcze chwilę dusić lub wyciągnąć mięsne miseczki, ostudzić i nadziać. Farsz tylko przykładowy. Z podanych proporcji wychodzi 6szt.




Wartość energetyczna wszystkich tartaletek – 410kcal

Wartość energetyczna 1 tartaletki - 70kcal