logo

logo

wtorek, 12 czerwca 2012

Bułeczki śniadaniowe




Składniki:
mleko (250ml)
woda (250ml)
mąka pszenna (650g)
drożdże (20g)
cukier (10g)
masło (10g)
1,5 łyżeczki soli
białko
1 łyżka mleka
sezam, pikantne przyprawy



Przygotowanie:

Wodę i mleko podgrzewamy, aż będzie lekko ciepłe, wrzucamy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Gdy urośnie dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto kilka minut ręcznie, pod koniec dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie delikatnie przekładamy na stolnicę i dzielimy na 30 równych części, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia. Zostawiamy 45 minut do wyrośnięcia. Jak już wyrosną smarujemy dokładnie roztrzepanym z odrobiną mleka białkiem i posypujemy przyprawami, sezamem lub innymi posypkami. Piekarnik nagrzewamy do 250st, wsadzamy bułeczki, na dno piekarnika wlewamy 2-3 łyżki wody, żeby powstała para. Pieczemy 10-12 minut, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 30 bułeczek.







Przepis taki jak na bagietki, posypać można wszystkim, są naprawdę bardzo chrupiące i smaczne. Dużo daje podlanie wodą i posmarowanie jajkiem, wtedy robi się ta chrupiąca skórka.




 







Wartość energetyczna 1 bułeczki (jeśli wyszło 30szt) – 90kcal 



16 komentarzy:

  1. Czy mogę wsadzić ciasto na noc do lodówki? Czy wyrośnie? Jest to przepis podobny do tego na "nocne bułeczki"..

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki na śniadanko zaliczone:)Brak słów tylko POLECAM!!!!!!!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, zapomniałam już jakie one dobre, muszę odświeżyć w weekend :)

      Usuń
    2. rewelacja,mialam tylko problem zeby odkleic je od papieru do pieczenia, ale i tak warte grzechu:)

      Usuń
  3. 90 kcal? to one chyba malutkie musza byc? czy sie myle? jesli nie, to jutro robie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że większe od kajzerek. Ciężko mi powiedzieć ale tak na oko to miały chyba z 15cm długości. Są naprawdę dobre, puszyste, fajnie rosną. Zrób zrób :)

      Usuń
  4. a moge je zrobic z maki pelnoziarnistej? wyjda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tych konkretnie nie robiłam, ale z pełnoziarnistej masz inne sprawdzone przepisy, wybierz który chcesz, a kształt sobie zrób taki jak chcesz, może być nawet ten. Po prostu w innych przepisach jak użyłam pełnoziarnistej, to masz już sprawdzone proporcje i pewność, że wyjdą.

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Może, chociaż po ostygnięciu mogą być lekko "gumowe". Taka ilość masła nie zaszkodzi, ale oczywiście bez też wyjdą.

      Usuń
  6. A czy mogą być z margaryną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakikolwiek tłuszcz może być, zawsze wychodzą.

      Usuń
  7. a 650g ile to szklanek bo dałam 3 i 3/4 szklanki mąki i ciasto b luźne i nie wyszło tyle bułek ile w przepisie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam typowych szklanek w domu, więc nie wiem. Proponuję stronę ilewazy.pl

      Usuń
  8. Pani Magdo a piekarnik góra, dół, termoobieg?? B-)

    OdpowiedzUsuń