Składniki:
mleko (250ml)
woda (250ml)
mąka pszenna (650g)
drożdże (20g)
cukier (10g)
masło (10g)
1,5 łyżeczki soli
białko
1 łyżka mleka
sezam, pikantne przyprawy
mleko (250ml)
woda (250ml)
mąka pszenna (650g)
drożdże (20g)
cukier (10g)
masło (10g)
1,5 łyżeczki soli
białko
1 łyżka mleka
sezam, pikantne przyprawy
Przygotowanie:
Wodę i mleko podgrzewamy, aż będzie lekko ciepłe, wrzucamy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Gdy urośnie dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto kilka minut ręcznie, pod koniec dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie delikatnie przekładamy na stolnicę i dzielimy na 30 równych części, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia. Zostawiamy 45 minut do wyrośnięcia. Jak już wyrosną smarujemy dokładnie roztrzepanym z odrobiną mleka białkiem i posypujemy przyprawami, sezamem lub innymi posypkami. Piekarnik nagrzewamy do 250st, wsadzamy bułeczki, na dno piekarnika wlewamy 2-3 łyżki wody, żeby powstała para. Pieczemy 10-12 minut, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 30 bułeczek.
Przepis taki jak na bagietki, posypać można wszystkim, są naprawdę bardzo chrupiące i smaczne. Dużo daje podlanie wodą i posmarowanie jajkiem, wtedy robi się ta chrupiąca skórka.
Wartość energetyczna 1 bułeczki (jeśli wyszło 30szt) – 90kcal