logo

logo

wtorek, 12 czerwca 2012

Bułki pełnoziarniste z posypką





Składniki:
woda (300ml)
mąka pełnoziarnista pszenna (500g)
drożdże (20g)
1 łyżeczka miodu (20g)
masło (20g)
1,5 łyżeczki soli
białko
1 łyżka mleka
siemię lniane, mak, sezam, płatki owsiane


Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, miód i dodajemy łyżkę mąki. Zostawiamy kilka minut do wyrośnięcia. Następnie dosypujemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto kilka minut ręcznie, pod koniec dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, pod ściereczką na 45 minut. Po wyrośnięciu dzielimy na 15 równych części, formujemy bułeczki i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Zostawiamy pod ściereczką na 1 godzinę, lub nawet dłużej do wyrośnięcia. Jak wyrosną, to smarujemy je dokładnie roztrzepanym z odrobiną mleka białkiem i posypujemy, np. siemieniem lnianym, makiem, sezamem, płatkami owsianymi. Pieczemy w temperaturze 200st ok. 15 minut, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 15 bułek.



Wartość energetyczna 1 bułki pełnoziarnistej – 140kcal 


29 komentarzy:

  1. Czy można czymś zastąpić miód ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast świeżych drożdży można dodać Instant? Jeśli tak, to ile :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie powiem Ci, że ja nie mam doświadczenia z sypkimi, nigdy ich nie kupowałam, więc nie pomogę, żeby nie wprowadzić w błąd. Na pewno można instant, tylko w proporcjach nie pomogę, może ktoś podczyta i podpowie. Ale chyba muszę kupić, bo to nie pierwszy raz takie pytanie dostaję.

      Usuń
    2. Na opakowaniu drożdzy instant jest waga. Z tego co mi wiadomo jedna torebeczka ma 11g. 20g drozdzy z przepisu zastępujemy dwiema torebkami instant. Ja używam tylko takich. J.

      Usuń
  3. Witam nie wiem dlaczego ale mi nie wychodza te bulki .Robilam 2 raz i nie urosły .Uzylam maki pelnozirnistej zytniej . Drozdze ladnie urosly a po polaczeniu z maka wyszla twarda masa ktora nie chce rosnac.Moze Pani wie jaka jest przyczyna .?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo one mało rosną, trochę tak, ale nie tak jak z białej mąki, że 2 razy większe są. Moje są dość elastyczne, ale mąka pełnoziarnista ma to do siebie, że słabo rośnie.

      Usuń
  4. Z tego co wiem nie używa się mąki żytniej z drożdżami, ewentualnie jako domieszkę. Może spróbuj z pszenna pełnoziarnista? Np Lubella

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No na pewno się nie używa tylko żytniej. Kilka lat temu się przekonałam, kiedy mi chleb wykipiał :D Dosłownie wykipiał w piekarniku.

      Usuń
  5. wlasnie mi rozczyn rosnie zobaczymy czy mi wyjda te bulki bo oglnie ciasto drozdzowe jak robie to zawsze ladnie wychodzi mam nadzieje ze i te buleczki mi wyjda:)napisze pozniej co i jak:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mowilam ze dam znac i daje;) buleczki rewelacyjne poprostu niebo w gebie!!A podane z pomidorkiem mmmmmm watpie ze sie na jednej skonczy:)dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. jakiej one sa wielkosci? jak kajzerki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aha, i czy moge, zamiast tej 'posypki',po prostu dodac do ciasta przykladowo slonecznik, pestki dyni itp? wyjdzie? przepraszam za glupie pytanie ale sie nie znam na pieczeniu :D nigdy nie pieklam piecdzywa

      Usuń
    2. Są jak kajzerki, tylko kajzerki są takie puste w środku, a te pełne, cięższe i bardziej syte. Posypki można do środka, wszystko można do środka :)

      Usuń
  8. przed chwila je chcialam zrobic. rozczyn z drozdzy zrobilam juz 3 razy bo mi wogole nie rosnie :( jakiej temperatury ma byc ta woda? ile to jest "kilka minut" ? :( buu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. temperatura taka, że sprawdzasz palcem i jest ciepłe, nie gorące. Nie może parzyć w palec. Takie cieplejsze niż temperatura pokojowa. Może drożdże trefne? A kilka minut, to zależy od drożdży. Czasem jest 5 minut czasem 15 minut.

      Usuń
  9. Muszę je upiec.wygladaja pysznie.mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. upieklam je wczoraj.swieżutkie sa pycha.
    dzisiaj rano szykowalam je dla męża i córki do szkoly.juz nie byly takie same.może jest jakis sposób przechowywania pieczywa aby zachowalo swój świeży smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe życie szukam takiego sposobu i niestety jeszcze nie znalazłam. Nie tylko na wypieki domowe, nawet te kupne bułki w sklepie cały dzień leżą w koszach i są inne niż jak je przyniosę do domu i zjem wieczorem.

      Usuń
  11. Piekłam je w zeszłym tygodniu, jednak po 20 min były jeszcze bladziutkie i przetrzymałam je kolejne 20 min, aż będą złociste co było błędem, gdyż bułki stałe się bardzo twarde ale jednak zjadliwe. Czy bułki po 20 min mogły być dalej blade, ponieważ nie posmarowałam ich białkiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białko na pewno szybciej koloru dodaje, więc całkiem możliwe, że to przez brak białka.

      Usuń
  12. Dzięki:) Zaraz biorę się do kolejnej próby. Zastanawiam się czy dało by się chlebek zamiast bułek zrobić, tylko nie wiem ile wtedy trzyamć go w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile to nie wiem, ale na pewno dłużej. Przejrzyj przepisy na chleby, to średni czas Ci wyjdzie :)

      Usuń
  13. Bułeczki super! Długo się czeka na to wyrastanie, ale faktycznie warto. Dziwiłam się jak Magdzie wyszło 15 bułeczek, jak mi wyszło chyba 9. Ale jak zobaczyłam jakie się zrobiły po drugim rośnięciu to już wiedziałam;). Zrobiłam je za duże i jak zaczęły rosnąć to niektóre to po prostu mini chleby:))). Ale dzieciom smakuje i mi też i to jest najważniejsze. Wiem co w nich jest i są zdrowe i to się liczy. Dziś córka wzięła kanapkę do szkoły, a ja zjadłam na śniadanko. Dla mnie na drugi dzień bardzo dobre. Zobaczymy jutro jak będzie na trzeci dzień. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobiłam, pyszne, warto na nie czekać. Siwa.

    OdpowiedzUsuń
  15. Najlepsze "własne" bułeczki jakie zrobiłam. Zrobiłam wałeczek z ciasta i podzieliłam na równe kawałki nożem ceramicznym. Piękne, idealnie okrągłe i pyszne. Boleję, nad tym, że wiekszość piekarni nie podaje składu bułek ... (co do chleba pakowanego jest lepiej ...) AgataS

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam, nawet dobre, ale chyba ostatecznie niewarte poświęconego czasu ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bułki dobre,wszystko wychodzi zgodnie z przepisem!Dla niezdecydowanych szczerze polecam,wbrew niektórym powątpiewającym komentarzom!
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  18. właśnie rosną pod ściereczką zobaczymy

    OdpowiedzUsuń