Składniki:
woda (300ml)
mąka pełnoziarnista pszenna (500g)
drożdże (20g)
1 łyżeczka miodu (20g)
masło (20g)
1,5 łyżeczki soli
białko
1 łyżka mleka
siemię lniane, mak, sezam, płatki owsiane
woda (300ml)
mąka pełnoziarnista pszenna (500g)
drożdże (20g)
1 łyżeczka miodu (20g)
masło (20g)
1,5 łyżeczki soli
białko
1 łyżka mleka
siemię lniane, mak, sezam, płatki owsiane
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, miód i dodajemy łyżkę mąki. Zostawiamy kilka minut do wyrośnięcia. Następnie dosypujemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto kilka minut ręcznie, pod koniec dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, pod ściereczką na 45 minut. Po wyrośnięciu dzielimy na 15 równych części, formujemy bułeczki i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Zostawiamy pod ściereczką na 1 godzinę, lub nawet dłużej do wyrośnięcia. Jak wyrosną, to smarujemy je dokładnie roztrzepanym z odrobiną mleka białkiem i posypujemy, np. siemieniem lnianym, makiem, sezamem, płatkami owsianymi. Pieczemy w temperaturze 200st ok. 15 minut, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 15 bułek.
Wartość energetyczna 1 bułki pełnoziarnistej – 140kcal