logo

logo

wtorek, 12 czerwca 2012

Kurczak w soczewicy





Składniki:
1 duża pierś z kurczaka (250g)
1 duża cebula (100g)
soczewica z puszki (100g)
pęczek zielonej pietruszki
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)






Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut. Następnie obsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy pod przykryciem. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, soczewicę, przyprawiamy i dusimy jeszcze przez chwilę.



Wartość energetyczna całego kurczaka w soczewicy – 455kcal  

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 kurczaka) – 115kcal

 

2 komentarze:

  1. przepraszam, że pytam ale soczewica to dla mnie nowość.
    top się już je tylko z soczewica czy tez z ziemniakami do tego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można z czym się chce, tylko soczewica jest dość kaloryczna, więc też ostrożnie z dodatkami mocno kalorycznymi.

      Usuń