logo

logo

wtorek, 12 czerwca 2012

Chrupiące pszenne bagietki

 

Składniki:
mleko (250ml)
woda (250ml)
mąka pszenna (650g)
drożdże (20g)
cukier (10g)
masło (10g)
1,5 łyżeczki soli
białko
1 łyżka mleka






Przygotowanie:
Wodę i mleko podgrzewamy, aż będzie lekko ciepłe, wrzucamy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Gdy urośnie dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto kilka minut ręcznie, pod koniec dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie delikatnie przekładamy na stolnicę i dzielimy na 15 równych części, formujemy bagietki na około 25cm długie i układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia. Zostawiamy 45 minut do wyrośnięcia. Jak już wyrosną to nacinamy ostrym nożem i smarujemy dokładnie roztrzepanym z odrobiną mleka białkiem. Piekarnik nagrzewamy do 250st, wsadzamy bagietki, na dno piekarnika wlewamy 2-3 łyżki wody, żeby powstała para. Pieczemy 10-12 minut, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 15 bagietek ok. 25cm długich lub 10 bagietek ok. 35cm



Wartość energetyczna 1 bagietki (jeśli wyszło 15szt) – 170kcal

Wartość energetyczna 1 bagietki (jeśli wyszło 10szt) – 260kcal 





12 komentarzy:

  1. Bardzo lubię domowe wypieki, bagietek jeszcze nie piekłam, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Serdecznie zapraszamy na casting do nowego programu tvn MasterChef !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają lepiej niż kupne. Na pewno wypróbuję przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. ilu procentowe mleko pani używa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj 2%, chyba że kupię innego producenta to 1,5%.

      Usuń
  5. Właśnie dziś upiekłam te bagietki są rewelacyjne. Pozdrawiam. Renata

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie robie te pysznie wyglądające bagietki . Taki mały prezent dla mojego chlopaka który je uwielbia kupowac =) Zastanawiam się tylko jaki czas na wyrośnięcie rozczynu ma byc? Wybił mi się juz 2 cm do góry to wystarczy? =) pozdrawiam Madzia =)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszły mi jak na pierwszy raz ok =) tylko dalam make razowa =) i tu troche ciasto mi tak nie wyrosło pieknie jak na zdj wyzej =))) Ps. zapomniałam dodać ze zrobiłam je z masłem czosnkowym =))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Razowa mąka gorzej wyrasta, ale też dobra :)

      Usuń
  8. Co za baznadziejny przepis - spedzilam dwie godziny po to zebybsie przekonac ze raz za malo cukru i soli w tym przepisie, dwa czas pieczenia i temperatura pozostawia do zyczenia, trzy - nie podano jakiej wielkosci maja byc te 'bagietki' a cztery - zycze powodzenia odklejania papieru do pieczenia z baigetek! Lepiej by bylo gdyby pani sie nie brala za publikowanie przepisow . Po co piec na papierze jak mozna posmarowac blache odrobina oleju ? Nigdy nie slyszalam zeby ktos piekl bulki na papierze ale zrobilam tak bo Pani przepis tak mowi. Co za zmarnowany czas!

    OdpowiedzUsuń
  9. no i co joasiu ulżyło ci ? Ja zawsze piekę na papierze ,a że Ci nie wyszło to nie koniec świata ...Iga

    OdpowiedzUsuń