logo

logo

czwartek, 28 czerwca 2012

Chleb żytni rustykalny






Składniki:
mieszanka na chleb rustykalny żytni z Lidla (1kg)
ciepła woda (1l)









Przygotowanie:
Taki chlebek na szybko i niewymagający myślenia. Generalnie na opakowaniu jest bardzo łatwy przepis: mąkę wymieszać z ciepłą wodą. Ja jedynie zwiększyłam ilość wody, lepiej wtedy rośnie i jest go więcej objętościowo, zatem mniej kalorii na jedną kromkę. Zasada, którą przyjęłam – 1l wody na 1kg mieszanki. W tej mieszance jest już wszystko, przyprawy, drożdże, odpowiednie proporcje różnych rodzajów mąki.





Na małą blaszkę o wymiarach 22x10cm wystarczy 350g mąki i 350ml wody. Na dłuższą blaszkę 500g mąki i 500ml wody. 

W wyliczeniach 1 kromka ma 1cm grubości, czyli mały chlebek to 22 kromki.










Wartość energetyczna 1 chleba z małej blaszki (350g mąki) – 1225kcal

Wartość energetyczna 1 kromki (1/22 chleba) – 55kcal



8 komentarzy:

  1. Ta mieszanka z Lidla swietnie sie sprawdza do naszej maszyny do chleba. W ogole wyprobowalismy juz chyba wszystkie ich mieszanki - niektore piekac w maszynie, inne w piekarniku i sa swietne. A probowalas robic ciabatte? Moim skromnym zdaniem jest najlepsza :) TWBM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopiero jedną wypróbowałam, bo innych na półce zabrakło, ale będę polować na inne i się rozwijać :) Fajne w mieszankach jest to, że nie trzeba myśleć nad proporcjami różnych rodzajów mąki, co mi wcześniej nie wychodziło najlepiej i były klęski kulinarne w tym temacie :D

      Usuń
  2. Czy trzeba czekać(po wymieszaniu z wodą)aż ciasto wyrośnie,czy od razu wkładać do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba odczekać. Ja ten przepis podałam jako wersję dla tych, co chcą upiec szybko chleb. Jest to gotowa mieszanka z Lidla. Na opakowaniu wszystko napisane, dlatego jedynie dodałam uwagę, że więcej wody można dolać i oszukać kalorie. Ale tak, tam każą odczekać chyba 45 minut, nie pamiętam dokładnie, bo dawno nie robiłam.

      Usuń
  3. czy mogę uformować gotowe ciasto w formie bułek zamiast chleba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś dałam mniej wody i zrobiłam bułki, ale z tej mieszanki wyszły dość twarde i nie wyrastały tak jak sobie marzyłam. Lepiej z innego przepisu skorzystać, tym bardziej, że mamy tu tez bułki.

      Usuń
  4. Czy nie lepiej kupić chleb w sklepie?!
    W domowych wypiekach chodzi o to żeby coś robić od początku do końca i mieć pewność że nie ma tam żadnej chemii ( no i satysfakcję oczywiście).
    Takie wypieki z mieszanki są dla mnie zwykła głupotą bo nic się nie zyskuje a traci tylko czas. Ale to tylko taką małą sugestia. Poza tym blok jest świetny i z pewnością będę tu często zaglądać

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja mam automat do chleba i jestem bardzo zadowolona codziennie rano mam świeźy chlebek mąkę kupuję w młynie więc mam pewność że jem zdrowo bez żadnych spulchniaczy.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń