logo

logo

czwartek, 28 czerwca 2012

Ogórki małosolne

Jakby ktoś nie wiedział ile dać soli, żeby były to ogórki małosolne, a nie zbyt solne podpowiadam, że 1 łyżka soli na 1l wody jest taka akurat. A czy wolicie mniej lub bardziej słone, to już wedle uznania. Przedstawiam propozycję jako bardzo niskokaloryczny dodatek do kanapek i surówek.

   

Składniki:
ogórki gruntowe
kwiat kopru
czosnek
2l wody
2 łyżki soli
1 kromka chleba razowego



 




Przygotowanie:
W słoiku układamy naprzemiennie ogórki, koper, czosnek. Jak ktoś lubi pikantne można dodać chrzan. Zalewamy ciepłą wodą z 2 łyżkami soli. Na wierzchu kładziemy kromkę pieczywa razowego. Trudno mi powiedzieć, kiedy są gotowe, bo znam takich co jedzą po 24 godzinach nawet i mówią, że dobre. Ja wolę tak po 5 dniach od wstawienia, a im dłużej poleżą tym bardziej smakują jak kiszone.





















Wartość energetyczna 1kg ogórków małosolnych – 110kcal 



4 komentarze:

  1. mniam, dzisiaj zrobię:) świetne przepisy, pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dzisiaj już takie nastawiłem

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam
    Cale lato takie jedlismy pycha ... Czekamy na kolejny sezon :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. No my wlasnie z takich co konsumuja po 24 h pycha :-) po 5 dniach tez pycha...

    OdpowiedzUsuń