Składniki:
1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej (100g)
1 duża marchewka (100g)
2 duże cebule (200g)
pieczarki (100g)
kilka liści młodej kapusty (200g)
1 duża pierś z kurczaka (250g)
natka pietruszki lub selera
przyprawy (sól, pieprz)
1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej (100g)
1 duża marchewka (100g)
2 duże cebule (200g)
pieczarki (100g)
kilka liści młodej kapusty (200g)
1 duża pierś z kurczaka (250g)
natka pietruszki lub selera
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, kilka liści kapusty szatkujemy. Wszystko dusimy pod przykryciem, aż do odparowania nadmiaru wody, przyprawiamy i dodajemy natkę pietruszki lub selera. Pierś z kurczaka mielimy i surową dodajemy do farszu. Z podanych proporcji wychodzi 10 gołąbków.
Kaszę gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, kilka liści kapusty szatkujemy. Wszystko dusimy pod przykryciem, aż do odparowania nadmiaru wody, przyprawiamy i dodajemy natkę pietruszki lub selera. Pierś z kurczaka mielimy i surową dodajemy do farszu. Z podanych proporcji wychodzi 10 gołąbków.
Wartość energetyczna całego farszu z kaszą perłową – 740kcal
Wartość energetyczna 1 dużego liścia kapusty (150g) – 30kcal
Wartość energetyczna 1 gołąbka z kaszą perłową – 105kcal