logo

logo

czwartek, 28 czerwca 2012

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą perłową





Składniki:
1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej (100g)
1 duża marchewka (100g)
2 duże cebule (200g)
pieczarki (100g)
kilka liści młodej kapusty (200g)
1 duża pierś z kurczaka (250g)
natka pietruszki lub selera
przyprawy (sól, pieprz)




Przygotowanie:
Kaszę gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, kilka liści kapusty szatkujemy. Wszystko dusimy pod przykryciem, aż do odparowania nadmiaru wody, przyprawiamy i dodajemy natkę pietruszki lub selera. Pierś z kurczaka mielimy i surową dodajemy do farszu. Z podanych proporcji wychodzi 10 gołąbków.




Wartość energetyczna całego farszu z kaszą perłową – 740kcal

Wartość energetyczna 1 dużego liścia kapusty (150g) – 30kcal

Wartość energetyczna 1 gołąbka z kaszą perłową – 105kcal 



5 komentarzy:

  1. Oj tak! W weekend zrobię koniecznie :)
    Swoja drogą to zaglądałam często czekając na jakąś nowość a tu taki wysyp. Teraz tylko zaszyć się w kuchni i pichcić (pieguski muszę pominąć niestety ;)) J.

    OdpowiedzUsuń
  2. No widzisz, bo ja w kuchni siedzę i siedzę, a do komputera muszę mieć wenę, żeby to opublikować później :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No więc właśnie miałam przyjemność spróbować. Przygotowanie trochę czasu zajęło (łącznie z gotowaniem ok.2,5h), ale w końcu dobra, polska kuchnia wymaga czasu i miłości ;)
    W smaku wyszły rewelacyjne, nie wiedząc czym przyprawić dodałam tylko soli i pieprzu i okazało się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, polskie i cieszy na obczyźnie :)

      Usuń
  4. a ja te z robilam : ) ale dodalam do kaszy jeczmniennej,papryke czerwona cebule pieczarki a ze mi zostala z wczoraj marchewka na gesto to troche dodalam wody i mialam gotowy sos na gołabki:)musze przyznac ze smaczne to bylo nawet bardzo!I maz zjadl az 4golabki:)

    OdpowiedzUsuń