logo

logo

czwartek, 14 czerwca 2012

Pikantne krakersy otrębowe





Składniki:
1 paczka otrębów owsianych (150g)
1 jajko (60g)
jogurt naturalny (50g)
przyprawy (sól, papryka słodka chili, przyprawa meksykańska)







Przygotowanie:
Otręby wsypujemy do miski, dodajemy surowe jajko i jogurt naturalny. Wszystko przyprawiamy według uznania (najlepsze są lekko pikantne). Zagniatamy ciasto i formujemy z niego małe krakersy. Układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180st. na termoobiegu ok. 10 minut, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 50 krakersów. 





Wartość energetyczna całego ciasta na krakersy – 670kcal

Wartość energetyczna 1 krakersa otrębowego– 13kcal

 

7 komentarzy:

  1. Podoba mi się skład, samo zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
  2. a są chrupkie? jeśli tak, to jakiś czas, czy tylko zaraz po upieczeniu ?;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj jadłam ostatnie (3 dzień), są fajne, już nie takie jak w pierwszy dzień, ale i tak otręby robią swoje i można powiedzieć, że trochę chrupią :)

      Usuń
  3. czy mogą być zamiennie otręby pszenne?
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowywałam, są przepyszne polecam:))

    OdpowiedzUsuń