logo

logo

środa, 18 lipca 2012

Chleb pszenny na zakwasie

  




Składniki:
mąka pszenna (500g)
ciepła woda (300ml)
drożdże (20g)
zakwas (150g)
1 łyżeczka soli






Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy zakwas i dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto, najlepiej ręcznie. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy ciasto do nasmarowanej olejem keksówki (35cm na te proporcje) i pozostawiamy na kolejne 45 minut pod przykryciem. Chleb pieczemy w temperaturze ok. 230st. przez 50 minut. W wyliczeniach 1 kromka ma 1cm grubości.



Wartość energetyczna całego chleba – 2100kcal

Wartość energetyczna 1 kromki – 60kcal 


 

9 komentarzy:

  1. A mogą być drożdze w proszku?Jesli tak,to ile?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, muszę gdzieś napisać w końcu jak się to przelicza, bo pytanie częste, zawsze piszę nie wiem, bo nie używam, potem ktoś inny mnie wyręcza i pisze odpowiedź. Ja jako nieużywająca proszku nie wgłębiam się w odpowiedź i w rezultacie dalej nie wiem :) Wiec tradycyjnie odpowiem: nie wiem jaki przelicznik, na pewno mogą być, ale jak się to liczy, to nie wiem. Z tego co pamiętam odpowiedź jest przy jakimś chlebie lub bułeczkach. W wolnej chwili poszukam.

      Usuń
  2. A czy mozna uformować normaly bochenek jak w chlebie z pestkami dyni.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo, podejrzewam, że podczas wypieku by się rozlał na płasko. Foremka nadaje kształt.

      Usuń
  3. Witam,

    z zakwas pszenny czy żytni?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Eksperymentując jak zawsze i tym razem odniosłam pełen sukces :-) 150g mąki żytniej i 350 pszennej, do tego mój ulubiony zestaw: cebula i siemię lniane... Wczoraj zakupiłam drugą keksówkę, bo co dwa chlebki to nie jeden, zważywszy na to, że pierwszy znika prawie cały w ciągu 10 minut od wyjęcia z piekarnika.
    Pozdrawiam. Ewcia

    OdpowiedzUsuń