Składniki:
mąka pszenna (500g)
ciepła woda (300ml)
drożdże (20g)
zakwas (150g)
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy zakwas i dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto, najlepiej ręcznie. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy ciasto do nasmarowanej olejem keksówki (35cm na te proporcje) i pozostawiamy na kolejne 45 minut pod przykryciem. Chleb pieczemy w temperaturze ok. 230st. przez 50 minut. W wyliczeniach 1 kromka ma 1cm grubości.
Wartość energetyczna całego chleba – 2100kcal
Wartość energetyczna 1 kromki – 60kcal
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy zakwas i dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto, najlepiej ręcznie. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy ciasto do nasmarowanej olejem keksówki (35cm na te proporcje) i pozostawiamy na kolejne 45 minut pod przykryciem. Chleb pieczemy w temperaturze ok. 230st. przez 50 minut. W wyliczeniach 1 kromka ma 1cm grubości.
Wartość energetyczna całego chleba – 2100kcal
Wartość energetyczna 1 kromki – 60kcal