logo

logo

środa, 18 lipca 2012

Rogaliki pełnoziarniste





Składniki:
1 jajko (60g)
mąka pełnoziarnista pszenna (200g)
mleko (100ml)
drożdże (20g)
cukier (25g)
masło (20g)
dżem niskosłodzony (100g)





Przygotowanie:
Przygotowujemy zaczyn, do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki, mieszamy i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. Następnie do zaczynu dodajemy żółtko i mąkę, wyrabiamy ciasto ręcznie. Na sam koniec dolewamy roztopione masło, wtedy ciasto będzie nam ładnie odchodzić od dłoni i nie będzie się kleić. Ciasto powinno mieć konsystencję zwartej kuli. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto z miski, wałkujemy na długi pasek i kroimy na trójkąty, każdy smarujemy łyżeczką dżemu i zawijamy. Układamy na blaszce na papierze do pieczeni i zostawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem smarujemy rogaliki białkiem. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 20 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.




Wartość energetyczna całego ciasta na rogaliki z dżemem – 1300kcal

Wartość energetyczna 1 rogalika – 85kcal 



32 komentarze:

  1. pyszności, mogę jednego do kawy?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie, ale tu pojawia się problem - moje małe kochane trutnie w domu wyjadają w takim tempie, że czasem trzeba szybko jeść, żeby się załapać :)

      Usuń
  2. Pychotki! Tylko mi zawsze brakuje czasu na ich zrobienie... Przepis zapisuję, bo robię troszkę inaczej, a Twoje prezentują się pięknie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to całkiem szybki przepis, mało roboty, trochę czasu na wyrośnięcie jedynie. Zachęcam, bo są bardzo smaczne:)

      Usuń
  3. u nas też były rogaliki, to jeden z moich ulubionych deserów:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ale kuszą i takie właściwie bezkarne są. A mam pytanie, jak można opisać ciasto po upieczeniu? Są miękkie, czy bardziej suche ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po upieczeniu są miękkie z lekko chrupiącą skórką. To była mała porcja, więc nie wiem jakie by były na drugi dzień, gdyby były :)

      Usuń
  5. Zrobię na pewno! Szukałam ostatnio takiego zdrowszego przepisu, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha!! Zabieram kilka rogalików .

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję pomysłów i szykuję się do wypróbowania w najbliższych dniach :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję za świetny przepis ,zamieściłam na swoim blogu , jesteś świetną kucharką ,a rogaliki były znakomite !

    OdpowiedzUsuń
  9. A jaką mąkę można użyć zamiast pełnoziarnistej, jeśli chciałabym przygotować rogaliki dla osoby na diecie lekkostrawnej? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ta osoba nie ma zamiaru się tym opychać do syta, to nawet biała pszenna nie zaszkodzi. Choć pełnoziarnista najzdrowsza :)

      Usuń
  10. ile mniej więcej mają rosnąć drożdże? czy to się liczy w minutach czy godzinach :D
    (sorry za pytanie, ale jestem zielona w temacie ;))
    tola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaczyn to może z 15 minut, zobaczysz po wyglądzie, będzie wyższy i z pianą, wyraźnie zmieni się wygląd. Ciasta ogólnie: jak wyrobisz i pisze zostawić do wyrośnięcia, to zwykle jest to ok. 1 godziny, potem np. zawijasz rogale, kleisz bułki czy coś tam i kolejne 45-1h czekasz. Chyba, że w przepisie jest podany inny czas.

      Usuń
  11. acha, ok, bardzo dziękuję :)
    zrobiłam rogale, wyszły mi co prawda takie bardzo malutkie, bo pocięłam ciasto w małe trójkąty (30 sztuk), ale do kawy jak znalazł :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
  12. O matko.... jakie pyszne:) Miały być na jutro a ja już kolejnego wciągam:) I to o tej porze...

    OdpowiedzUsuń
  13. Można zamiast masła dać margarynę Kasię ? a zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej dać mąkę pełnoziarnistą ale do wypieku chleba z Lubelli ? Ponieważ byłam w sklepie i nie mogłam znaleźć mąki pszennej pełnoziarnistej , ale kupiłam tą do wypieku chleba . Liczę na w miarę szybką odpowiedź , ponieważ jutro mam zamiar robić te rogaliki , z góry dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie margarynę tak, choć nie jest zdrowa, ale przy takich ilościach nikt na pewno nie umrze. Mąkę trzeba próbować, ja nie próbowałam tej, więc nie wiem.

      Usuń
  14. Czy do przepisów ze świeżymi drożdżami można dać suszone?Bo mi ze świeżymi nigdy nie wychodzi?!Jeszcze czy te robale mogę wyrobić ciast w maszynce do chleba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można suche, ale poszukaj w jakich proporcjach, bo ja nigdy nie używałam suchych.

      Usuń
  15. witam, czy mozna np dodac maslo sojowe ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam tego masła, ale pewnie można.

      Usuń
  16. Dzieki za przepis, na pewno wyprobuje.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam,b.dobre!Dzieciakom smakowały,więc za dwa dni wypiek powtórzony!Jedyne co,to dżem z nich ucieka podczas pieczenia,ale to chyba nieuniknione...Chyba,że jest na to jakiś patent?Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie przepisy!Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam, jedynie wiem, że nie należy używać dżemów z żelatyną i innymi zagęszczaczami, bo to się rozpływa. Najlepsze są powidła jednak.

      Usuń
  18. Pychoty!!!! Zrobiłam rano i zjedzone od razu, zrobilam drugą turę z podwónej porcji i nie możemy się najeść, corka zrobiła kilka z szyneczka i serkiem allmette pychota! Dziekujemy za przepis my na diecie tęsknimy za wypiekami a tutaj spelniaja sie nasze marzenia. Dziękujemy! !

    OdpowiedzUsuń
  19. A jakbym dodała świeże porzeczki to by ciasto za bardzo nie namoklo?

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń