logo

logo

czwartek, 5 lipca 2012

Kanciaste czosnkowe pulpeciki





Składniki:
2 duże piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
przecier pomidorowy (50g)
4 ząbki czosnku
kasza manna (15g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)





Przygotowanie:
Piersi z kurczaka mielimy, dodajemy surowe jajko, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek (lub go mielimy razem z mięsem). Całość przyprawiamy i mieszamy na gładką masę. Następnie formujemy pulpety i obtaczamy w kaszy mannie. Pulpeciki smażymy na patelni, a ponieważ nie pływają w tłuszczu, to przylegają do patelni. Przewracamy je na wszystkie możliwe strony, żeby dobrze się obsmażyły – stąd ich kanciasty wygląd. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.



Wartość energetyczna całej masy mięsnej – 685kcal

Wartość energetyczna 1 pulpecika – 35kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (5szt) – 185kcal