logo

logo

czwartek, 12 lipca 2012

Mizeria z młodej cukinii






Składniki:
1 średnia młoda cukinia (200g)
1 mała cebula (50g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
koperek
przyprawy (sól, pieprz)






Przygotowanie:
Cukinię trzemy na tarce na plasterki, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym i przyprawami.




Wartość energetyczna całej mizerii z cukinii – 70kcal 




12 komentarzy:

  1. Pomysłowy sposób na wykorzystanie cukinii;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysł rzeczywiście godzien naśladowania :) akurat mam prosto z działki młodą cukinię, więc dziś jako dodatek do obiady wykorzystam Twój pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz robiłam i bardzo mi posmakowała, naprawdę bardzo :)Robiłam tu też surówkę z tartej cukinii, też dobra, z jabłkiem, rzodkiewką... Cukinia na surowo jest super!

      Usuń
  3. cukinia na surowo ? pierwszy raz słyszę, ale musze spróbować :D

    run-to-luck.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie znałam, surową cukinię w postaci sałatek i surówek do mojej kuchni wprowadził mój mąż :)

      Usuń
  4. Zrobiłam dzisiaj tę mizerię do obiadu. Wszystkim bardzo smakowała. Super ten przepis. Wiele nie trzeba a wyśmienicie smakuje. Przyznam się szczerze, ze bardziej przypadła mi do gustu niż zwykła mizeria z ogórków ;)
    Pozdrawiam;***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, ma swój smak, ja lubię i jedną i drugą!

      Usuń
  5. Akurat mam jedną samotną cukinię w lodówce :)
    Miała dylemat czy zrobić z niej ciasto czy coś innego. I chyba ta "mizeria" będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam, bardzo zainspirowala mnie salatka z cukini..ale mam pytanie nurtujace mnie.. czy mozna ja normalnie ejsc z łupą? i czy ten miąższ ze środka z pestkami sie nadaje do jedzenia na surowo?? nie spotkalam sie z taka sałatka i chciałabym sie upewnic ze nie bedzie w domu zaskoczeniem i pluciem pestkami :)) ale pozytywną reakcja :) słowem bede tu zaglądac bo mi sie podoba :D pozdr. Bea

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak młoda cukinia jest duża, to oddzielam, ale do tego przepisu głównie biorę te małe, chude, nie mają dużo pestek, a skórka bardziej miękka jak w ogórkach gruntowych.

      Usuń
  7. Robilam ja pare razy. Jutro tez zagosci przy obiedzie.Polecam goraco poniewaz przepis jest fantastyczny :) Ja nie robie z łupą, a pesti oddzielam...

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaraz spróbuję zrobić mizerię z cukinii,ale dodam odrobinę cukru,poza tym jak w przepisach .d.

    OdpowiedzUsuń