logo

logo

czwartek, 5 lipca 2012

Ziemniaczki w marynacie musztardowej

 



Składniki:
ziemniaki (500g)
2 łyżki ostrej musztardy (50g)
sok z ½ cytryny
pęczek zielonej pietruszki
przyprawy (sól)

 





Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. W misce przygotowujemy marynatę, ostrą musztardę mieszamy z solą i sokiem z cytryny. Do zalewy dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Następnie dodajemy partiami pokrojone ziemniaki, co jakiś czas mieszając, żeby nam się każdy kawałek z osobna obtoczył w marynacie i pietruszce. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić.



Wartość energetyczna całej sałatki ziemniaczanej – 430kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sałatki) – 215kcal 



5 komentarzy:

  1. Widzę że musztarda się wkręciła ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A Ty uwierzysz, że ja musztardę jem dopiero gdzieś od 1,5 roku? Wcześniej nie znosiłam. Ale dieta niejako pozmieniała mi smaki, nagle miałam zachcianki na przyprawy, których nie używałam. I tak właśnie pewnego dnia wstałam krzycząc: idę kupić musztardę! A innego dnia zadałam pytanie: Dlaczego nie robimy ćwikły z chrzanem? (bo nie znosiłam chrzanu) :)

      Usuń
  2. wczoraj zrobiłam, dzis zjadłam. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj przygotowane, pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł na "jałowe" ziemniaczki, wyraźny smak, zrobiłam dzisiaj do rybki,bardzo smaczne :) Anka

    OdpowiedzUsuń