logo

logo

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Bułeczki pszenno-razowe





Składniki:
zakwas żytni (150g)
ciepła woda (170ml)
drożdże (20g)
mąka pszenna (200g)
mąka razowa (200g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
posypki (ziarna, mak, sezam)




Przygotowanie:
Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i zakwas żytni. Wszystko mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki i łyżeczkę soli. Wszystkie wyrabiamy ręcznie, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyciągamy ciasto na blat i dzielimy na 10 równych części. Z każdej formujemy kulkę, którą posypujemy dowolnymi ziarnami. Układamy na blaszce, na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 1,5 godziny. Pieczemy w temperaturze 220st. ok. 15 minut. Z podanych proporcji wychodzi 10 bułeczek. 



















Wartość energetyczna całego ciasta na bułeczki – 1760kcal

Wartość energetyczna 1 bułeczki – 176kcal