logo

logo

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Szparagi z chili w zalewie





Składniki:
szparagi
przyprawy (czarny pieprz ziarnisty, chili)

Zalewa:
woda (3l)
ocet (0,5l)
cukier (100g)
1 łyżka soli

 



Przygotowanie:
Szparagi myjemy i obieramy, układamy w wysokich słoikach. Do słoików można dodać pieprz czarny w ziarenkach lub chili jeśli lubimy coś ostrzejszego. Może być świeże bądź sproszkowane.

Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy sól i cukier i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiki.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 15 minut. Czytałam o wersji bardziej chrupiącej – wtedy pasteryzacja 5 minut o zagotowania wody. 


3 komentarze:

  1. Super przepis. Koniecznie muszę wypróbować. No i wtym słoiku prezentuje się pięknie. Jak zwykle super robota Madziu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj diable jeden, niech Ci będzie. To nie moje szparagi, a Twoje, ale za Twoim pozwoleniem ten przepis i słoiczek tu wstawiłam więc nie czepiaj się :) Zmodyfikowałam tylko ilość cukru, bo wydawało mi się, że 80dag na 3 litry wody, to nie tylko straszna słodzizna, która mi do szparagów nie pasuje, ale z mojego punktu widzenia - TO ZBRODNIA KALORYCZNA! :D

      Usuń
  2. Jakoś ponad 20 osób po ostatniej degustacji żyje więc nie jest tak tragicznie z tą zbrodnią ;) A przepis gwoli ścisłości nie należy do mnie tylko do pewnej plantatorki szparagów z Zielonej Góry.

    OdpowiedzUsuń