logo

logo

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Szparagi z chili w zalewie





Składniki:
szparagi
przyprawy (czarny pieprz ziarnisty, chili)

Zalewa:
woda (3l)
ocet (0,5l)
cukier (100g)
1 łyżka soli

 



Przygotowanie:
Szparagi myjemy i obieramy, układamy w wysokich słoikach. Do słoików można dodać pieprz czarny w ziarenkach lub chili jeśli lubimy coś ostrzejszego. Może być świeże bądź sproszkowane.

Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy sól i cukier i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiki.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 15 minut. Czytałam o wersji bardziej chrupiącej – wtedy pasteryzacja 5 minut o zagotowania wody.