logo

logo

wtorek, 28 sierpnia 2012

Chleb pszenno-gryczany na zakwasie





Składniki:
zakwas żytni (150g)
drożdże (20g)
mąka gryczana (150g)
mąka pszenna (350g)
woda (250ml)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka płatków owsianych




Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, dodajemy do tego zakwas. Wsypujemy oba rodzaje mąki, sól i zagniatamy ciasto. Chwilę wyrabiamy i zostawiamy ciasto pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowane olejem formy keksówki (przepis na blaszkę 30cm), przykrywamy i odstawiamy jeszcze na godzinę do wyrośnięcia. Możemy posypać płatkami owsianymi, opcjonalnie. Pieczemy w temperaturze ok. 220st ok. 40-50 minut. W wyliczeniach 1 kromka ma 1cm grubości.



Wartość energetyczna całego chleba pszenno-gryczanego – 2125kcal

Wartość energetyczna 1 kromki – 70kcal 



8 komentarzy:

  1. Czy Ty masz czas, zeby jescze chlebek piec? Wyglada samkowicie, ale póki co nie zdecyduje sie na pieczenie chleba. Ale juz za 30 lat bedę na emeryturze to na pewno bede eksperymentowac :) Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że pieczenie chleba to najmniejsza robota jaką robię w kuchni, to akurat idzie szybko, długo rośnie, długo się piecze, ale zarobienie ciasta to 10 minut i gotowe.

      Usuń
  2. Wlasnie dzis upieklam swoj pierwszy chleb w zyciu - pszenno-gryczany na zakwasie - wyszedl przepyszny :) dziekuje za wspanialy przepis !

    OdpowiedzUsuń
  3. Po co dodawać drożdzy skoro jest zakwas ?nigdy tego nie zrozumie ,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zakwas jest młody i kilkudniowy, to mi bez drożdży nie rośnie tak jakbym chciała. A jak ten sam chleb piekę na zakwasie 2-3 miesięcznym, to bez drożdży rośnie bez problemu.

      Usuń
  4. czy masz jakiś przepis na chleb gryczany (oczywiiście na wytrawnie) albo taki w którym nie będzie zwykłej mąki pszennej , i koniecznie na sodzie albo proszku do pieczenia, Uwielbiam Twój blog :) często korzystam z Twoich przepisów i już wiele znam na pamięć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam i niestety ostatnio odeszłam od pieczenia chleba, więc w najbliższym czasie nie będzie nic takiego na blogu.

      Usuń