logo

logo

wtorek, 28 sierpnia 2012

Szaszłyki drobiowe



Składniki:
pierś z kurczaka (250g)
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła)












Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paski i nabijamy jak wstążeczkę na patyczki. Posypujemy przyprawami i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Smażymy na patelni z każdej strony. Z 1 dużej piersi kurczaka można zrobić 4 szaszłyki.






Wartość energetyczna 1 piersi z kurczaka – 250kcal

Wartość energetyczna 1 szaszłyka – 65kcal 



13 komentarzy:

  1. fajny ten szaszłyk, podoba mi się połączenie ryżu z groszkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często mieszam ryż z groszkiem, kukurydzą, fasolkami, albo kasze z tym samym... dzieci bardzo lubią ja zresztą też, bo nie jest nudno na talerzu.

      Usuń
  2. samym zdjęciem narobiłaś mi takiego smaka..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te szaszłyki znikają na obiad szybciej niż tak samo doprawiona zwykła pierś z kurczaka, mówię tu o młodych osobnikach w moim domu. Patyczki ich na tyle fascynują, że wpierniczają równo :) Sposób na niejadka, jeśli ktoś ma w domu.

      Usuń
  3. Nawet nastoletniemu "jadkowi" tez bardziej smakują te szaszłyki niz zwykła grilowana pierś :)
    Polecam szybkie, smaczne i ciekawie wyglądające na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedyś jadłam ryż z pokrzywami, uwielbiam takie dziwaczne smaki, może Ty dasz radę napisać do tego przepis, ja niestety nie wiem jak to było zrobione :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też jako dziecko wpierdzielałam pokrzywy nawet o tym niewiedząc. Miałam anemię i stara Pani doktor kazała rodzicom zrywać młodziutkie pokrzywy, sparzać je wrzątkiem i wciskać w kanapki zamiast sałaty. Smaku nie pamiętam ale ponoć nie zgłaszałam sprzeciwu. Anemia poszła w diabły. A poza tym nie na darmo młode kaczuszki są karmione paszą z pokrzywami :D

      Usuń
    2. nie tylko kaczuszki :) sam ma kilka kur i kilkadziesiąt małych kurczaczków i podaje im do jedzenia drobno posiekaną pokrzywę, skorupki z jajek (pod nimi jest najwięcej witamin!) i ... płatki kukurydziane :P

      Usuń
  5. a jakby do tych szaszłyków dodać jakieś warzywka, np. paprykę albo marchewkę? i można by upiec w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały pomysł, przyprawiłam przyprawą do kurczaka w miodzie z musztardą i smakował świetnie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj zrobiłam szaszłyki na obiad. Tylko zamiast smażyć na patelni to upiekłam je w piekarniku. Dodatkowo wyciekło sporo tłuszczu. Do tego ryż i surówka. Pyszny obiadzik :) Nawet córka poprosiła o dokładkę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Musze przyznać, że mi się podoba :D Pyszne i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń