Składniki:
1 duża cukinia
przyprawy (liście laurowe, gorczyca, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, kwiat kopru, czosnek, goździki)
Zalewa:
2 szklanki octu (0,5l)
woda (5l)
cukier (150g)
5 łyżeczek soli
1 duża cukinia
przyprawy (liście laurowe, gorczyca, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, kwiat kopru, czosnek, goździki)
Zalewa:
2 szklanki octu (0,5l)
woda (5l)
cukier (150g)
5 łyżeczek soli
Przygotowanie:
Cukinię czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w słupki. Jeśli jest młoda zostawiamy skórkę, przy starszych lepiej ją obrać, bo jest zbyt twarda. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i wrzucamy słupki z cukinii na 1 minutę do wrzątku, nie za długo, żeby za bardzo nie zmiękły, dosłownie wrzucić, zamieszać i wyciągnąć. Słupki układamy w słoikach i dodajemy przyprawy.
Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiki.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 20 minut.