logo

logo

niedziela, 26 sierpnia 2012

Cukinia marynowana w słupkach





Składniki:
1 duża cukinia
przyprawy (liście laurowe, gorczyca, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, kwiat kopru, czosnek, goździki)

Zalewa:
2 szklanki octu (0,5l)
woda (5l)
cukier (150g)
5 łyżeczek soli


 

Przygotowanie:
Cukinię czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w słupki. Jeśli jest młoda zostawiamy skórkę, przy starszych lepiej ją obrać, bo jest zbyt twarda. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i wrzucamy słupki z cukinii na 1 minutę do wrzątku, nie za długo, żeby za bardzo nie zmiękły, dosłownie wrzucić, zamieszać i wyciągnąć. Słupki układamy w słoikach i dodajemy przyprawy.

Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiki.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 20 minut.




3 komentarze:

  1. Witam czy w tym przepisie aby na pewno ma być 5 l wody czy raczej 0,5 l?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 5l na pewno. Pół litra wody i pół litra octu to by było nie do zjedzenia. Ilość zalewy to tak orientacyjnie, chodzi o proporcje. Jak zrobisz małą cukinię, to dziel wszytko przez 2 lub nawet więcej, byle proporcje między wodą a octem zachować.

      Usuń
  2. Przyłączam się do pytania :)

    OdpowiedzUsuń