logo

logo

niedziela, 26 sierpnia 2012

Pasta dyniowa z chili





Składniki:
dynia (2kg)
1-2 papryczki chili
cukier (100g)
ocet (150ml)
sól (2 łyżeczki)







Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, podlewamy odrobiną wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy cukier, ocet, sól i pokrojoną drobno papryczkę chili. Z cukrem i octem do smaku, ja dałam takie proporcje i wyszła mi fajna pikantna pasta słodko-kwaśna.

Gotową pastę wkładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 20 minut. 



4 komentarze:

  1. A do czego można używać taką pastę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszelkie pasty jakie robię na zimę to tak na zastępstwo majonezu, keczupu, musztardy na kanapki, do mięs, nawet do frytek czy zwykłych ziemniaków. Taki dodatek w postaci 1 łyżki pasty do obiadu na przykład, jak salsy i inne sosy. Mój mąż to nawet kiełbaski z wody je z tymi pastami, więc do wielu rzeczy pasują.

      Usuń
  2. Ale tu zwykłą dynię polecam, bo z hokkaido średnia wychodzi. W sumie mogłam przewidzieć, jeśli coś ma konsystencję ziemniaka... Ze zwykłej wychodzi super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na Ciebie to można liczyć, dyniomaniaczko :)Jeszcze mi 11szt zostało po ostatnim wypadzie :D

      Usuń