logo

logo

czwartek, 2 sierpnia 2012

Fasolka szparagowa konserwowa

 
 
Składniki:
fasolka szparagowa (żółta, zielona, płaska)
przyprawy (liście laurowe, gorczyca, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, kwiat kopru, czosnek)

Zalewa:
2 szklanki octu (0,5l)
woda (5l)
cukier (150g)
5 łyżeczek soli

 
 
 
 
Przygotowanie:
Fasolkę myjemy, odrywamy końce. W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżką soli, fasolkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy - 5 minut od ponownego zagotowania się wody. Następnie wodę odlewamy i zostawiamy fasolkę do ostygnięcia.

Fasolkę nakładamy do litrowych słoików, pionowo i dość ciasno. Dodajemy przyprawy, podałam przykładowe, jak czegoś nie dodacie nic się nie stanie.

Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiki.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 20 minut. 
 
 
 
 
 

10 komentarzy:

  1. Czy robiłaś juz taką faolkę wcześniej? Wiem,z elubi sie psuć, ale to raczej taka bez octu należy gotowac 2 razy, rozumie, że octem jest ok i wystrczy raz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rok w rok ją robię, w zeszłym roku nawet mi ze 2 zostały i ponad rok stały, nigdy się nic z nią nie działo, ani mi ani mojej teściowej, od której mam przepis. Ta fasolka to u mnie od kilku lat hicior i nie ma opcji, żeby jej nie było. Z octem raz zagotować i po sprawie.

      Usuń
  2. No to już wiem co będę robić w poniedziałek :D Madzia zalewy starcza na ile kg fasolki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duży gar 5l, ten największy to około 3kg fasolki i to jest 10 litrowych słoików. Z tego co pamiętam to na te 10 słoików robiłam podwójną zalewę, czyli cały garnek. Co roku się zastanawiam ile zalewy i co roku mówię, że muszę sobie to zapisać i zawsze zapominam i dalej nie wiem :)

      Usuń
    2. mowie wam przepyszna jest :)

      Usuń
  3. witam .... ja dodaje do tego czerwona papryke , nie duzo zaledwie kilka slupeczków ... pysznosci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, mam pytanie po jakim czasie można jeść tą fasolkę, wczoraj zrobiłam i już mnie korci, żeby spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak mi słoik nie złapie czasem, to daję do lodówki i zjadamy na drugi dzień.

      Usuń
  5. Szkoda że nie podajesz proporcji ile dokładnie czego dodać. Zrobiłabym ale boje sie że za bardzo przyprawie, a z przyprawami mam problem straszny, jak nie mam napisane konkretnie ile czego to wychodzi masakra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grunt to proporcjonalna zalewa, a reszta to tak jak w sklepowych słoikach, kilka ziarenek pieprzu, pół łyżeczki gorczycy, 1-2 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego. 1 ząbek czosnku lub więcej jak wolisz ostre.

      Usuń