logo

logo

czwartek, 2 sierpnia 2012

Ogórki konserwowe

 
 
Składniki:
ogórki gruntowe
przyprawy (liście laurowe, gorczyca, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, kwiat kopru, czosnek, chrzan)

Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
5 szklanek wody (1,25l)
cukier (150g)
4 łyżki soli

 
 
 
Przygotowanie:
Ogórki myjemy i układamy ciasno w litrowych słoikach. Dodajemy przyprawy, podałam przykładowe, jak czegoś nie dodacie nic się nie stanie.

Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiki.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 3 minuty od zagotowania się wody. Czas pasteryzowania jest krótki, przez wiele lat robiłam ogórki inaczej i w rezultacie były smaczne, ale dość miękkie. Znalazłam sposób na to, żeby były chrupiące – krótki czas pasteryzowania. 
 
 
 
 
 

2 komentarze:

  1. Dzien dobry.
    Chcialbym zapytac, po co dodajemy cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez cukru nie będą dobre, kwaśne, octowe i naprawdę mało smaczne. Mam takie doświadczenie z tego roku, że robiąc zalewę z podwójnej porcji wszystko pomnożyłam razy dwa a cukier zapomniałam i dałam tyle co do jednej porcji. Te kilka słoików jest takie sobie, chociaż da się zjeść. Ale bez cukru myślę by było niesmaczne.

      Usuń