Składniki:
4 duże cukinie (2kg)
cebula (1kg)
zioła prowansalskie
przyprawy (pieprz czarny mielony, czerwona papryka)
Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
4 szklanki wody (1l)
1 szklanka cukru (200g)
2 łyżki soli
4 duże cukinie (2kg)
cebula (1kg)
zioła prowansalskie
przyprawy (pieprz czarny mielony, czerwona papryka)
Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
4 szklanki wody (1l)
1 szklanka cukru (200g)
2 łyżki soli
Przygotowanie:
Cukinię wydrążamy z pestek, jeśli jest to młoda cukinia, to możemy zostawić skórkę, jeśli stara to lepiej ją usunąć, bo będzie zbyt twarda. Cukinię kroimy w kostkę, cebulę w półplasterki.
Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól, pieprz, czerwoną paprykę i dowolne przyprawy. Gotujemy ciągle mieszając łyżką i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy aż do następnego zagotowania się zalewy – wtedy zdejmujemy z gazu, wsypujemy całe opakowanie ziół prowansalskich i mieszamy. Gorącą sałatkę wkładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Przykrywamy kocem i zostawiamy na dobę. Zaletą tej sałatki jest to, że nie trzeba pasteryzować!
Cukinię wydrążamy z pestek, jeśli jest to młoda cukinia, to możemy zostawić skórkę, jeśli stara to lepiej ją usunąć, bo będzie zbyt twarda. Cukinię kroimy w kostkę, cebulę w półplasterki.
Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól, pieprz, czerwoną paprykę i dowolne przyprawy. Gotujemy ciągle mieszając łyżką i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy aż do następnego zagotowania się zalewy – wtedy zdejmujemy z gazu, wsypujemy całe opakowanie ziół prowansalskich i mieszamy. Gorącą sałatkę wkładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Przykrywamy kocem i zostawiamy na dobę. Zaletą tej sałatki jest to, że nie trzeba pasteryzować!