logo

logo

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Gruszki w słodkiej zalewie z cynamonem





Składniki:
gruszki (2kg)
przyprawy (goździki, laski cynamonu lub cynamon w proszku)

Zalewa:
woda (5l)
cukier (0,5kg)




 
Przygotowanie:
Do tego przepisu potrzebujemy twardych gruszek. Obieramy je ze skórki i kroimy w ósemki lub ćwiartki. Wkładamy do słoików. Jako przyprawy możemy dodać goździki, laskę cynamonu lub po prostu mielony cynamon, dla aromatu.

Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiki.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 15 minut. 


9 komentarzy:

  1. Fajny przepis. Do czego uzywasz pózniej takich gruszek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takich słodkich to w sumie do jedzenia :) W sensie tak otwieram i dzieci wyjadają ze słoika. Ale nadają się do sałatek owocowych, zamiast gruszek w puszce gruszki domowe.

      Usuń
  2. mmm po raz kolejny sięgam po ten prosty przepis :) gruszki są wyśmienite, można ich użyć jako kompotu, owoców do ciasta i deserów, naleśników :) poezja smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy kaloryczność tych gruszek się zmienia czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  4. a co z goździkami ? zostają w słojach czy wyjmujemy, słyszałem iż pozastawiane zmieniają kolor gruszek na ciemny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będzie ich dużo, to zmieniają kolor, więc można dodać mniej 1-3szt i będzie ok.

      Usuń