logo

logo

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Kalafior z kurkumie





Składniki:
kalafiory
przyprawy (pieprz czarny w ziarenkach, gorczyca, kurkuma)

Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
4 szklanki wody (1l)
1 szklanka cukru (200g)
2 łyżki soli
3 łyżki kurkumy




 
Przygotowanie:
Kalafiory dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy.

Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól, kurkumę i dowolne przyprawy. Gotujemy ciągle mieszając łyżką i doprowadzamy do wrzenia.

Następnie wrzucamy różyczki kalafiora i gotujemy aż do następnego zagotowania się zalewy – wtedy zdejmujemy z gazu. Gorące kalafiory wkładamy do słoików, wypełniamy słoiki zalewą, dodajemy ziarenka pieprzu i gorczycy, zakręcamy i odwracamy je do góry dnem. Przykrywamy kocem i zostawiamy na dobę. Zaletą tej sałatki jest to, że nie trzeba pasteryzować! 


13 komentarzy:

  1. bardzo mnie zaciekawił ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam tak zrobionego kalafiora w jednej z książek kucharskich, przepisu dokładnie nie zapamiętałam, jedynie ważne było to, że jest tam moja ukochana kurkuma, więc ją po prostu dodałam.

      Usuń
  2. Robiłam już dwa razy, przepyszne!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to fajnie, że smakuje :) Ja w tym roku kilka słoików tylko, ale już miejsca nie mam, żeby dorobić.

      Usuń
  3. Zrobiłam 3 słoiczki dodając tylko pół szklanki octu ale mimo to dla mnie troszkę za 'octowe', ciekawe jak będzie smakować za kilka miesięcy gdy się z zalewą zaprzyjaźni..Czy w ten sam sposób mogłabym zrobić czosnek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam czosnku, ale myślę, że zalewa jest uniwersalna, zawsze można dodać mniej octu. To kwestia jak komu pasuje. Faktycznie ten kalafior jest mocno octowy, taki mi smakuje :)

      Usuń
  4. A jaki ocet dodajesz ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobnie, ale bez kurkumy. Następnym razem zrobię wg. pani przepisu. Czy kalafior możemy potraktować jako przekąskę między posiłkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, może być przekąską.

      Usuń
  6. Słoiki zrobione, czekają na konsumpcję zimową porą, mnie akurat zmotywowało kurkuma o której ostatnio dużo czytałam ( działanie antyrakowe) no i te słoiki pięknie wyglądają na półce w piwnicy... ten cudownie żółty kolor, bardzo jestem ciekawa smaku, więc za jakiś czas na pewno tu wrócę z komentarzem. Pozdrawiam Pani Magdo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kalafiora nie jadlam ale moj tata robil ogorki w carry.pycha

      Usuń
  7. O żesz Ty,ale mi smaka narobiłaś na tego kalafiora... tylko pora na kalafiora jeszcze nie ta...

    OdpowiedzUsuń