Składniki:
kalafiory
przyprawy (pieprz czarny w ziarenkach, gorczyca, kurkuma)
Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
4 szklanki wody (1l)
1 szklanka cukru (200g)
2 łyżki soli
3 łyżki kurkumy
Przygotowanie:
Kalafiory dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy.
Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól, kurkumę i dowolne przyprawy. Gotujemy ciągle mieszając łyżką i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie wrzucamy różyczki kalafiora i gotujemy aż do następnego zagotowania się zalewy – wtedy zdejmujemy z gazu. Gorące kalafiory wkładamy do słoików, wypełniamy słoiki zalewą, dodajemy ziarenka pieprzu i gorczycy, zakręcamy i odwracamy je do góry dnem. Przykrywamy kocem i zostawiamy na dobę. Zaletą tej sałatki jest to, że nie trzeba pasteryzować!
Kalafiory dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy.
Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól, kurkumę i dowolne przyprawy. Gotujemy ciągle mieszając łyżką i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie wrzucamy różyczki kalafiora i gotujemy aż do następnego zagotowania się zalewy – wtedy zdejmujemy z gazu. Gorące kalafiory wkładamy do słoików, wypełniamy słoiki zalewą, dodajemy ziarenka pieprzu i gorczycy, zakręcamy i odwracamy je do góry dnem. Przykrywamy kocem i zostawiamy na dobę. Zaletą tej sałatki jest to, że nie trzeba pasteryzować!