Składniki:
kasza gryczana (100g)
1 jajko (60g)
1 pierś z kurczaka (250g)
1 mała cukinia (250g)
2 marchewki (200g)
1 papryka (100g)
2 małe cebule (100g)
1 łyżka przecieru pomidorowego (25g)
przyprawy (sól, pieprz)
kasza gryczana (100g)
1 jajko (60g)
1 pierś z kurczaka (250g)
1 mała cukinia (250g)
2 marchewki (200g)
1 papryka (100g)
2 małe cebule (100g)
1 łyżka przecieru pomidorowego (25g)
przyprawy (sól, pieprz)
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu przemywamy zimną wodą, wbijamy rozbełtane jajko, przyprawiamy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na małej patelni smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem 4 placki.
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojona paprykę, marchewkę i cukinię i dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy przecier i przyprawy (dodałam owoce jałowca, dały całkiem fajny posmak). Na końcu dodajemy usmażone wcześniej małe kawałki kurczaka i wszystko mieszamy.
Placek gryczany podajemy z ¼ porcji warzyw z mięsem.
Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje.
Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje.
Wartość energetyczna całego ciasta na placki – 440kcal
Wartość energetyczna 1 placka gryczanego – 110kcal
Wartość energetyczna warzyw z mięsem – 435kcal
Wartość energetyczna 1 porcji warzyw z mięsem – 110kcal
Wartość energetyczna 1 placka gryczanego z warzywami i mięsem – 220kcal