logo

logo

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Placki gryczane z warzywami i piersią kurczaka





Składniki:
kasza gryczana (100g)
1 jajko (60g)
1 pierś z kurczaka (250g)
1 mała cukinia (250g)
2 marchewki (200g)
1 papryka (100g)
2 małe cebule (100g)
1 łyżka przecieru pomidorowego (25g)
przyprawy (sól, pieprz)



Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu przemywamy zimną wodą, wbijamy rozbełtane jajko, przyprawiamy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na małej patelni smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem 4 placki.

Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojona paprykę, marchewkę i cukinię i dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy przecier i przyprawy (dodałam owoce jałowca, dały całkiem fajny posmak). Na końcu dodajemy usmażone wcześniej małe kawałki kurczaka i wszystko mieszamy.



Placek gryczany podajemy z ¼ porcji warzyw z mięsem.

Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje.













Wartość energetyczna całego ciasta na placki – 440kcal

Wartość energetyczna 1 placka gryczanego – 110kcal

Wartość energetyczna warzyw z mięsem – 435kcal

Wartość energetyczna 1 porcji warzyw z mięsem – 110kcal

Wartość energetyczna 1 placka gryczanego z warzywami i mięsem – 220kcal


 

6 komentarzy:

  1. hmm...wygląda bardzo ciekawie.
    Ze 100g kaszy wyjdą aż 4 placki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, na patelni 20cm wychodzą 4 grube na 0,5cm mniej więcej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepisy swietne ale niestety mi placek nie wyszedł rozpadał się.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był dość kruchy, ale trzymał się, jak widać na zdjęciu.

      Usuń
  4. Super obiadek! Placki wyszly mi 3 sztuki ale piękne i smaczne, BeataP

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, wlasnie pozarlam jedna porcje i juz nie moge Sie doczekac jutra kiedy to pochlone nastepna:-) a zeby placek Sie nie ropadl, zrobilam jeden duzy z calej masy w piekarnku, wyszedl super:-) dziekuje kochana Magdo!

    OdpowiedzUsuń