logo

logo

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Naleśniki bez jajka

Opcja bez jajka jest ok. Osobiście wolę te z jajkiem, są delikatniejsze, ale te też mogą być. Ważne, żeby pomieszać mąki, mąka pszenna powinna być w tym przepisie, bo zwiąże nam ciasto w całość. Razowa czy gryczana ma mniejsze właściwości wiążące moim zdaniem. 



 

Składniki:
mąka pszenna (50g)
mąka razowa lub gryczana (50g)
mąka ziemniaczana (10g)
woda mineralna gazowana (350ml)
½ łyżeczki soli







Przygotowanie:
Do naczynia wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, sól i dodajemy wodę gazowaną i wszystko miksujemy na gładkie ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy na małym ogniu bez tłuszczu. Z podanych proporcji wychodzi 5szt. 



Wartość energetyczna całego ciasta na naleśniki – 390kcal

Wartość energetyczna 1 naleśnika – 80kcal






4 komentarze:

  1. Witam. Czy można użyć tylko pszennej mąki? Czy ciasto będzie bardziej kaloryczne? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Będzie tak samo kaloryczne i na pewno łatwiejsze do zrobienia.

      Usuń
    2. A ziemniaczana jest ważna?

      Usuń
    3. Raczej tak, bo jajko stanowi element wiążący. A skoro go nie ma, to musi być coś co jest klejące. Przyznam, że robię te naleśniki bardzo rzadko, może ze 3 razy robiłam na jakieś imprezy jak miała przyjść moja siostra weganka. Raz się przepis sprawdził, to nie zmieniam nic.

      Usuń