Opcja bez jajka jest ok. Osobiście wolę te z jajkiem, są delikatniejsze, ale te też mogą być. Ważne, żeby pomieszać mąki, mąka pszenna powinna być w tym przepisie, bo zwiąże nam ciasto w całość. Razowa czy gryczana ma mniejsze właściwości wiążące moim zdaniem.
Składniki:
mąka pszenna (50g)
mąka razowa lub gryczana (50g)
mąka ziemniaczana (10g)
woda mineralna gazowana (350ml)
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do naczynia wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, sól i dodajemy wodę gazowaną i wszystko miksujemy na gładkie ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy na małym ogniu bez tłuszczu. Z podanych proporcji wychodzi 5szt.
Do naczynia wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, sól i dodajemy wodę gazowaną i wszystko miksujemy na gładkie ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy na małym ogniu bez tłuszczu. Z podanych proporcji wychodzi 5szt.
Wartość energetyczna całego ciasta na naleśniki – 390kcal
Wartość energetyczna 1 naleśnika – 80kcal