Składniki na
naleśniki:
mąka pszenna
(50g)
mąka razowa
lub gryczana (50g)
mąka ziemniaczana
(10g)
woda mineralna
gazowana (350ml)
½ łyżeczki
soli
Składniki na
farsz:
tofu (200g) - opcjonalnie kostka białego chudego sera
2 łyżki
keczupu
2 małe pomidory
(100g)
1 czerwona
cebula (50g)
1 papryka
(100g)
1 słodka
gruszka (150g)
kilka liści
sałaty
koperek
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Naleśniki:
Do naczynia
wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, sól i dodajemy wodę gazowaną i wszystko
miksujemy na gładkie ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy na małym ogniu bez
tłuszczu. Z podanych proporcji wychodzi 5szt.
Nadzienie:
Tofu rozdrabniamy,
dodajemy łyżkę keczupu, posiekany koperek i łyżkę keczupu. Dodajemy pokrojoną w
kostkę słodką gruszkę. Paprykę kroimy w paseczki, pomidory w ósemki, cebulę w
paseczki.
Naleśniki
układamy tak, żeby jeden zachodził lekko na poprzedni. Naleśniki smarujemy
keczupem lub salsą jeśli ma być pikantniejsze. Układamy sałatę, na nią nakładamy
całe przyprawione tofu i pozostałe dodatki. Naleśniki zawijamy, spinamy
wykałaczkami i kroimy skośnie na kawałki. Z podanych proporcji wychodzi 8
porcji.
Wartość
energetyczna całego ciasta na naleśniki – 390kcal
Wartość
energetyczna farszu – 400kcal
Wartość
energetyczna 1 porcji gotowego naleśnika z nadzieniem – 100kcal