Składniki na naleśniki:
mąka pszenna (50g)
mąka gryczana (100g)
mleko (250g)
woda (350g)
1 jajko (60g)
½ łyżeczki soli
koperek
Nadzienie:
ser typu feta light (270g)
kiełki mung (100g)
2 pomidory (200g)
2 czerwone papryki (100g)
1 czerwona cebula (100g)
kilka liści sałaty
przyprawy (pieprz, chili)
mąka pszenna (50g)
mąka gryczana (100g)
mleko (250g)
woda (350g)
1 jajko (60g)
½ łyżeczki soli
koperek
Nadzienie:
ser typu feta light (270g)
kiełki mung (100g)
2 pomidory (200g)
2 czerwone papryki (100g)
1 czerwona cebula (100g)
kilka liści sałaty
przyprawy (pieprz, chili)
Przygotowanie:
Naleśniki:
Wszystkie składniki miksujemy, dodajemy posiekany koperek. Patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień na mały. Ciasto na patelnię nalewamy powoli i cienką warstwę. Z podanych proporcji wychodzi 12szt.
Wszystkie składniki miksujemy, dodajemy posiekany koperek. Patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień na mały. Ciasto na patelnię nalewamy powoli i cienką warstwę. Z podanych proporcji wychodzi 12szt.
Nadzienie:
Ser typu feta, pomidory, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy kiełki. Wszystko przyprawiamy pieprzem.
Na każdego naleśnika kładziemy kawałek sałaty, porcję farszu i zawijamy. Z podanych proporcji wychodzi 12 nadziewanych naleśników.
Wartość energetyczna całego ciasta na naleśniki – 730kcal
Wartość energetyczna 1 naleśnika – 60kcal
Wartość energetyczna całego farszu – 600kcal
Wartość energetyczna 1 naleśnika z porcją farszu – 110kcal