Składniki:
ogórki gruntowe (2kg)
cebula (1kg)
przyprawy (pieprz czarny mielony, zioła prowansalskie, papryka czerwona, kurkuma)
Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
4 szklanki wody (1l)
1/2szklanki cukru (100g)
2 łyżki soli
ogórki gruntowe (2kg)
cebula (1kg)
przyprawy (pieprz czarny mielony, zioła prowansalskie, papryka czerwona, kurkuma)
Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
4 szklanki wody (1l)
1/2szklanki cukru (100g)
2 łyżki soli
Przygotowanie:
Ogórki (ze skórką) kroimy na plasterki, cebulę kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa mieszamy, doprawiamy według uznania i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie nakładamy do słoików.
Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiczki.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 10 minut.
Ogórki (ze skórką) kroimy na plasterki, cebulę kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa mieszamy, doprawiamy według uznania i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie nakładamy do słoików.
Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiczki.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 10 minut.
Wskazówki i ciekawostki:
Kombinacje przypraw dowolne, ziołowa jest bardzo aromatyczna, na dużą miskę daję całe opakowanie ziół, wtedy czuć i smak i zapach.
Kurkuma barwi ogórki na żółto, daje lekki smaczek, ale głównie chodzi tu o kolor, stąd opcja z kurkumą.
Dla koloru można też dodać sporą ilość mielonej czerwonej papryki, nie zabarwi co prawda ogórka na czerwono, ale będzie dodawać ogólnego koloru sałatce i paprykowego smaku i zapachu. Dla tych, co lubią na ostro – można dodać też mielone chili (lub świeże skroić do słoika).
Kombinacje przypraw dowolne, ziołowa jest bardzo aromatyczna, na dużą miskę daję całe opakowanie ziół, wtedy czuć i smak i zapach.
Kurkuma barwi ogórki na żółto, daje lekki smaczek, ale głównie chodzi tu o kolor, stąd opcja z kurkumą.
Dla koloru można też dodać sporą ilość mielonej czerwonej papryki, nie zabarwi co prawda ogórka na czerwono, ale będzie dodawać ogólnego koloru sałatce i paprykowego smaku i zapachu. Dla tych, co lubią na ostro – można dodać też mielone chili (lub świeże skroić do słoika).