logo

logo

czwartek, 2 sierpnia 2012

Sałatka z cukinii z kurkumą

 
 
Składniki:
4 duże cukinie (2kg)
papryka biała (1kg)
cebula (1kg)
pęczek zielonej pietruszki lub koperku
przyprawy (pieprz czarny mielony, kurkuma)

Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
4 szklanki wody (1l)
1 szklanka cukru (200g)
2 łyżki soli
3 łyżki kurkumy
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

 
Przygotowanie:
Cukinię wydrążamy z pestek, jeśli jest to młoda cukinia, to możemy zostawić skórkę, jeśli stara to lepiej ją usunąć, bo będzie zbyt twarda. Cukinię kroimy w kostkę, wydrążoną paprykę w paseczki (ok. 2-3cm długości), cebulę w półplasterki. Zieleninę siekamy na drobno.

Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól, pieprz, kurkumę i dowolne przyprawy. Gotujemy ciągle mieszając łyżką i doprowadzamy do wrzenia.

Następnie wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy aż do następnego zagotowania się zalewy – wtedy zdejmujemy z gazu, wsypujemy zieleninę i mieszamy. Gorącą sałatkę wkładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Przykrywamy kocem i zostawiamy na dobę.

 
 
Wskazówki i ciekawostki:

Można dodać tarta marchewkę, taka wersję robiłam w poprzednich latach.

Dodatek kurkumy powoduje, że wszystko jest żółte lub nawet pomarańczowe, dlatego proponuję użyć tańszej białej papryki, efekt kolorystyczny będzie na pewno super.

Cukinia żółta dopasuje się kolorystycznie do całej żółtej sałatki, ale zielona też ma swój urok, bo zieleń i żółć fajnie ze sobą wyglądają.

Zaletą tej sałatki jest to, że nie trzeba pasteryzować! 
 
 
 
 
 

7 komentarzy:

  1. jutro ją będe robiła... jestem ciekawa jej smaku gdyż nigdy nie prubowałam kurkumy

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się przepis, spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rób, bo to naprawdę dobra sałatka, taka zdecydowana w smaku, co roku robię :)

      Usuń
  3. robię.. nie ma u nas białej? papryki ..miałam dodać żółtą ale dodałam czerwoną no i popełniłam błąd bo nie doczytałam że zieleninę należy dodać na końcu, wrzuciłam ją z cukinią i papryką :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, to nie problem, po prostu ugotowałaś zieleninę, to nie wpłynie aż tak na smak, chyba bardziej na wygląd, głowa do góry. A biała papryka, to ta blado żółta najtańsza, w warzywniakach nazywa się biała. Bo żółta, zielona i czerwona, to te pękate, a biała to ta podłużna.

      Usuń
  4. Poprawiłaś mi humor:) sałatka pycha- spróbowałam:) w reszcie zalewy zrobiłam eksperymentalnie czosnek :) Od kilku dni sobie obiecuję koniec tego wekowania ale masz takie super przepisy że nie mogę się im oprzeć, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiliśmy z synem sałatkę z Twojego przepisu. Napracowaliśmy się przednio, ale opłacało się :) Żółty kolor będzie nas pozytywnie nastrajał zimą. Mam nadzieję, że w smaku będzie zjadliwa :) Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń