logo

logo

piątek, 21 września 2012

Pizzerinki


Składniki na ciasto:
woda (125ml)
drożdże (20g)
1 łyżeczka cukru (10g)
mąka pszenna (200g)
1 łyżeczka soli

Przykładowe dodatki:
brokuł (250g)
pieczarki (100g)
cebula (100g)
pomidory z puszki (100g)
wędlina drobiowa (100g)
ser żółty (100g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, chili)


Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem, dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto ręcznie, ma być miękkie i rozciągliwe. Ciasto wałkujemy na około 0,5cm grubości i wykrawamy krążki, moje są wielkości dużego kubka 0,5l. Układamy krążki na blaszce na papierze do pieczenia i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach i wszystko dusimy na patelni pod przykryciem. Na końcu dodajemy pokrojone pomidory z puszki i przyprawiamy. Brokuł na pizzę gotujemy. Wędlinę kroimy w kostkę lub paseczki. Ser żółty trzemy na tarce.
 
Nagrzewamy piekarnik do 220st i wstawiamy na 5-10 minut spody na pizzerinki, następnie wyciągamy, nakładamy cebulę z pieczarkami i pomidorami, kładziemy wędlinę, brokuł, posypujemy żółtym serem i ponownie wrzucamy do piekarnika na 5-10 minut, aż ser się rozpuści i ewentualnie przyrumieni jak ktoś lubi. Z podanych proporcji wychodzi 12szt.




Wartość energetyczna całego ciasta na pizzerinki – 770kcal

Wartość wszystkich dodatków – 590kcal

Wartość energetyczna 1 pizzerinki – 115kcal







10 komentarzy:

  1. super :) aż zgłodniałam :) uwielbiam takie pizzerinki ale jeszcze nigdy sama nie zrobiłam - czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam ze względu na dzieci. Duża pizzę rozgrzebują, nie radzą sobie. A z tymi poszło im lepiej, więc będą częściej :)

      Usuń
  2. Kurdę szkoda że na stancji nie mam piekarnika :<<

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno je zrobię w przyszłym tygodniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmmm, a ile by to było kalorii z jedną łyżką serka wiejskiego na jedną pizzerinkę? Nie mam w domu żółtego sera (bo dieta, może to i lepiej że go nie ma;))

    Pozdrawiam, Seira :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kalorycznie będzie mniej, więc spokojnie możesz zastąpić.

      Usuń
  5. Pizzerinki super.Smakowały całej rodzince!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, Czy ciasto można zastąpić jakąś bułką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można ale to już nie będzie to samo.Zmieni smak.Wiem,robiłam i polecam oryginał.Ciasto to kwestia 5 min.

      Usuń
  7. zrobiłam z mąki pszennej pełnoziarnistej i wyszły pycha. może tylko mało ciasto urosło

    OdpowiedzUsuń