logo

logo

wtorek, 25 września 2012

Surówka z cukinii w sosie pietruszkowym





Składniki:
1 mała cukinia (250g)
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka maggi
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka pietruszki zielonej
przyprawy  (sól, pieprz)



 


Przygotowanie:
Młodą cukinię kroimy na plasterki. Przygotowujemy sos, w misce mieszamy ocet, maggi, przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę czosnku, na końcu dodajemy posiekaną zieleninę. Wszystko mieszamy z cukinią i wstawiamy na pół godziny do lodówki, żeby cukinia przeszła smakiem sosu pietruszkowego.



Wartość energetyczna całej surówki z cukinii – 50kcal 



 

8 komentarzy:

  1. uwielbiam sałatki z cukinii! Są przepyszne. Ja robię wariacje z papryką, cebulką, oliwkami i zieleniną jeszcze :)Masz genialnego bloga! Takie coś jest potrzebne osobom, które nie wiedzą co i jak jeść w trakcie diety, żeby nie zwariować :)
    Pozdrawiam
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy surowa cukinia nie jest gorzka w smaku ? I tego sosu mautko ledwo dwie łyżeczki ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, cukinia nie ma gorzkiego posmaku, ja przynajmniej nigdy na taką nie trafiłam. To bakłażany są gorzkie.

      Usuń
  3. czy sos nie jest kwaśny? moj tato nie lubi kwasnych sałat, co mozna dodac zamiast octu? a moze dodac do tego octu cukier .. nie wiem jak by sie to kompomonowało bo jest pietruszka...czy mozna tę cukinię normalnie jesc z łupą? nie będzie bolał żołądek.......i czy ten miąższ ze środka z pestkami sie nadaje do jedzenia na surowo?? nie spotkalam sie z taka sałatka i chciałabym sie upewnic ze nie bedzie w domu zaskoczeniem i pluciem pestkami słowem bede tu zaglądac bo mi sie podoba :D pozdr. Bea

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj mniej octu, albo jakis sos w stylu sojowy czy inny smakowy. Coś mokrego w każdym razie. W małych cukiniach są bardzo małe nieszkodliwe pestki i miękka skórka.

      Usuń
    2. cukinie, tak jak prawie każde warzywo można jest ze skórką.. a jest gorzka tylko i wyłącznie wtedy, kiedy jest... stara:)

      Usuń
  4. Pani Magdo, dziękuję za fajne przepisy i cenne uwagi dot. przygotowania posiłków. Pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń