Składniki:
woda (100ml)
drożdże (20g)
1 łyżeczka cukru (10g)
mus dyniowy (200g)
mąka pszenna (400g)
1-2 łyżeczki curry
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy (10ml)
Przygotowanie:
W ciepłej wodze rozpuszczamy drożdże i cukier, dodajemy do tego mus dyniowy (150g ugotowanej dyni zmiksowanej z 50ml wody). Dodajemy mąkę pszenną, sól, curry i ewentualnie inne przyprawy i wszystko wyrabiamy. Mąki dajemy tyle, żeby ciasto było elastyczne i tworzyło miękką, zwartą kulę. Na koniec wyrabiania dodajemy łyżeczkę oliwy i jeszcze chwilę wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy z miski, wałkujemy na 1cm (w razie konieczności podsypujemy mąką) i wykrawamy szklanką małe chlebki. Można dodatkowo posypać każdy curry. Układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na około 45minut. Pieczemy w temperaturze 180st, ok. 15-20 minut. Z podanych proporcji wychodzi 30szt.
Wartość energetyczna całego ciasta na chlebki dyniowe curry – 1630kcal
Wartość energetyczna 1 chlebka dyniowego curry – 55kcal