logo

logo

środa, 24 października 2012

Chlebki dyniowe curry





Składniki:
woda (100ml)
drożdże (20g)
1 łyżeczka cukru (10g)
mus dyniowy (200g)
mąka pszenna (400g)
1-2 łyżeczki curry
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy (10ml)




Przygotowanie:
W ciepłej wodze rozpuszczamy drożdże i cukier, dodajemy do tego mus dyniowy (150g ugotowanej dyni zmiksowanej z 50ml wody). Dodajemy mąkę pszenną, sól, curry i ewentualnie inne przyprawy i wszystko wyrabiamy. Mąki dajemy tyle, żeby ciasto było elastyczne i tworzyło miękką, zwartą kulę. Na koniec wyrabiania dodajemy łyżeczkę oliwy i jeszcze chwilę wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy z miski, wałkujemy na 1cm (w razie konieczności podsypujemy mąką) i wykrawamy szklanką małe chlebki. Można dodatkowo posypać każdy curry. Układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na około 45minut. Pieczemy w temperaturze 180st, ok. 15-20 minut. Z podanych proporcji wychodzi 30szt.



Wartość energetyczna całego ciasta na chlebki dyniowe curry – 1630kcal

Wartość energetyczna 1 chlebka dyniowego curry – 55kcal









29 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Czujne oko ;) Poprawione, dziękuję :D

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. I uwierz, że są pyszne. Myślę, że na mleku i jajkach, jak drożdżówki byłyby jeszcze inne, ale musiałam coś siostrze wegance na imprezie podać :)

      Usuń
  3. Ciekawy pomysł, muszą świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozeszły się ekspresowo, więc naprawdę są dobre.

      Usuń
  4. są twarde? jak czerstwy chleb, cos a la krakersy, czy jak normalne bułki-tudzież chleb?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miękkie, jak chlebki pitta bym powiedziała, jak grube ciasto pizzy, coś takiego. Na pewno nie czerstwe i nie twarde.

      Usuń
  5. Magda, a myślisz, że zamiast musu z dyni możną dodać mus marchewkowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można, chciałam nawet taką wersję zrobić i zapomniałam, teraz mi się przypomniało, zapisze sobie to zrobię :)

      Usuń
  6. Zrobiłam, ale z mąką pełnoziarnistą, są super, zamiennik za chleb rewelacja:) Pokochałam Twoją stronę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś je zrobiłam (bez curry) i wyszły ekstra. Byłam wręcz zdumiona, że w końcu mi się coś udało :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie się upiekły, są przepyszne! Jutro chyba będzie wersja marchewkowa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż mi się wierzyć nie chciało w tę kaloryczność, podliczyłam i rzeczywiście! Przeglądam dział Domowej Piekarni i patrząc objętościowo na wypieki są one znacznie mniej kaloryczne niż te z półki w sklepie. :) Nasuwa się pytanie-czego producenci dodają do pieczywa z marketów...

    OdpowiedzUsuń
  10. A pieczesz je w piekarniku z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można byłoby upiec jeden chleb z całej tej masy? A jeśli tak to jak długo go piec bo zapewne 15 min to będzie zdecydowanie za krótko. Chlebki są przepyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest drożdżowe, więc stawiałabym na jakieś 30 minut, aż się zacznie rumienić. Z drożdżowym jest tak, że jak się rumieni to raczej w środku też już jest dobre.

      Usuń
    2. Dziękuję za odp ��

      Usuń
  12. Magda czy mogłabyś odpowiedzieć na moje pytanie powyżej ? Dziękuję ☺

    OdpowiedzUsuń
  13. Kuszą mnie te chlebki :-) Ciekawe czy na drugi dzień też są dobre...albo czy można je zamrozić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mroziłam, bez problemu, można potem je podpiec, na ciepło lepsze. Na drugi dzień tez są dobre.

      Usuń
    2. Jak długo można przechowywać? czy mogę upiec np. w niedzielę, by mieć zapas na cały tydzień zamiast chleba?

      Usuń
  14. Lidan. Z powodzeniem możesz zrobić te chlebki są wyśmienite i na następny dzień są równie dobre a i zamrozić tez można. Tylko szkoda ze autorka postu nie odpowiada mi ma na moje pytania j/w ��

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzięki za odpowiedź :-) Zgromadziłam już kilka przepisów na dania i desery z udziałem dyni. Teraz tylko muszę męża po dynie do sklepu wysłać :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja właśnie wyciągnęłam z piekarnika cały chleb dyniowy z carry. Male chlebki byly za male hahah. Wyszedł superrrr☺

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepraszam mam takie pytanie jakiej wielkości są te chlebki? :)

    OdpowiedzUsuń
  18. dziękuje za odpowiedź,zrobiłam je i wyszły pyszne

    OdpowiedzUsuń