logo

logo

środa, 3 października 2012

Dietetyczne tiramisu





Składniki:
12 dużych biszkoptów (60g)
serek biały President 0% (350g)
cukier puder (50g)
żelatyna (10g)
woda (100ml)
kawa (100ml)
3 kostki czekolady mlecznej (15g)
cynamon mielony (1-2 łyżeczki)


 
Przygotowanie:
W misce miksujemy biały serek z cukrem pudrem. Można użyć cukru waniliowego, można nawet mniej posłodzić, mi pasowało już po 30g, ale rodzinka woli słodsze, więc ostatecznie stanęło na 50g. Do filiżanki wlewamy 100ml wrzątku, wsypujemy żelatynę, dokładnie rozpuszczamy i dodajemy do serka ciągle miksując. Odstawiamy do lodówki, żeby lekko stężało.

W kubeczku przygotowujemy kawę, według uznania, mocną, słabą, słodzoną, niesłodzoną. W kawie moczymy biszkopty i takie nasączone układamy w naczyniu lub na talerzu, na dolną warstwę 6szt dużych.

Na biszkopty wylewamy połowę serka z żelatyną i równomiernie go rozkładamy. Posypujemy ta warstwę cynamonem i układamy kolejne 6 biszkoptów nasączonych kawą. Następnie wylewamy drugą połowę serka, wygładzamy i posypujemy cynamonem, a na końcu startą czekoladą. Deser chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Z podanych proporcji wychodzi 6 porcji.


Wskazówki dietetyczne:

Nie jestem zwolenniczką maksymalnie odchudzonych serków, ale wyjątek, kiedy je stosuję, to desery. Serek President 0% ma napisane na opakowaniu, że ma 63kcal/100g, więc jest to spora oszczędność kalorii w takim deserze, a naprawdę jest bardzo smaczny i ma kremową konsystencję.

Ja użyłam cukru, bo nie do końca smak słodziku mi odpowiada, ale wiem, że wiele osób tutaj go używa, więc w wersji bez cukru również macie policzone. Ile słodziku użyć, to ja nie wiem, nie mam wprawy, więc musicie sami sobie poradzić.

Biszkopty użyłam gotowe, takie większe. Oczywiście można by było się pobawić w pieczenie dietetycznych i własnych, ale ja też czasem mam lenia i szukam prostych rozwiązań i od kupnych na pewno nic nikomu nie będzie. A dzięki temu, że nie musiałam piec ten deser wykonałam w 15 minut!

Posypka z normalnej czekolady, gorzka zdrowsza, ale dzieci nie bardzo lubią, więc jest mleczna, 3 kosteczki starte na tarce w zupełności wystarczyły na pokrycie całego deseru. A tiramisu bez czekolady… Patrząc logicznie, pół kostki czekolady na jedną porcję, to czysta przyjemność w dozwolonych ilościach, więc wręcz namawiam, żeby z tego nie rezygnować.

Kawa do namoczenia biszkoptów w dowolnych ilościach. Na zdjęciu jak widzicie za dużo jej nie użyłam, bo dzieci nie lubią, a przecież głównie dla nich to zrobiłam. W wersji „dla dorosłych” z pewnością kawy będzie więcej i będzie widoczna gołym okiem. Jak w prawdziwym tiramisu.



Wartość energetyczna całego tiramisu – 725kcal

Wartość energetyczna 1 porcji tiramisu - 120kcal

Wartość energetyczna całego tiramisu bez cukru, ze słodzikiem – 525kcal

Wartość energetyczna 1 porcji tiramisu ze słodzikiem – 87kcal






40 komentarzy:

  1. Świetny przepis :) To na pewno pyszne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko czekać aż się zainspiruję i zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za mascaropne więc Twój przepis zapewne przypadnie mi do gustu :)
    Zazwyczaj dodawałam pół na pół mascaropne z twarogiem ale z żelatyną jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogólnie użyłam 10g żelatyny, ale myślę jakby to było jakby było 5g, takie zastygnięte, ale jednak bardziej miękkie jak w prawdziwym tiramisu. Jak wypróbuję drugi raz, a już mam w domu zamówienie na ten deser, to dam znać czy nie lepiej.

      Usuń
  4. takie tiramisu to istna pyszność <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Czyli...można pysznie i dietetycznie? :-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio miałam okazje zjeść tradycyjne tiramisu, było pyszne. Z racji,ze pieczenie ciast nie jest moją mocną stroną, pomyslałam,ze to coś dla mnie, moja radość trwał krótko, do czasu az sprawdziłam ile kalorii ma mascarpone.Cieszę sie,że znalazłam tutaj taki zamiennik, na pewno niebawem wypróbuje :) Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jak ostatnio jadłaś, to czekam na opinię. Bo jak męża zapytałam czy to podobne, to stwierdził, że tak dawno nie jadł prawdziwego, że już nie pamięta jak smakuje. Wtedy sobie uświadomiłam jak długo ja go trzymam w tym dietetycznym świecie, że zapomniał oryginalne smaki :D

      Usuń
  7. Dietetycznie czy nie - ważne, że pysznie. Fajnie wiedzieć, że ulubione desery tez można odchudzić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wlasnie ma byc dietetyczne :D

      Wczoraj z ciekawosci sprawdzilam ile ma mascarpone. 430kcal i 47% tluszczu... Nie dziwota, ze Wloszki maja na czym siedziec :) Dzis bede robic ten deser po wieczornych zakupach. Jesli zrobie w max 15minut to chyba bede to robic codziennie ! Kocham kawowe desery ! J.

      Usuń
    2. No Justyna, dawaj newsa. Zmieściłaś się w czasie? Ja mam zamówienie na kolejne...

      Usuń
  8. Deser pierwsza klasa, bardzo smaczny no i małokaloryczny :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Super deser! Biszkopty zamiast w kawie (niestety nie przepadam za kawą) namoczyłam w gorzkim kakao(bardziej kaloryczne niestety)Nawet mój Tata, który zazwyczaj lubi jeść tłusto powiedział, że bardziej smakuje Mu dietetyczna wersja tiramisu ;) WIELKI pozytyw:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też pomysł dobry z kakao. Mi też ta wersja bardziej smakowała, bo chyba mascarpone mi przeszkadzało wcześniej, ze względów smakowych, bo kiedy to jadałam w wersji tradycyjnej, to nawet nie myślałam o kaloriach.

      Usuń
  10. Wlasnie zrobilam pyszne :-) juz zniknelo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, fajnie zabrzmiało :) Czyli za długo nie postało :)

      Usuń
  11. Wyszło pyszne i zniknęło w mgnieniu oka.
    Chciałam zrobić jeszcze raz ale od dwóch tygodni nie mogę dostać tego Presidenta 0%. Jak już są te serki (a znalazłam w Biedronce i Tesco) to z rzodkiewką, miodem i naturalny a tego odchudzonego nie mogę trafić. Kto podpowie w jakiej sieci sklepów mam szukać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie ma 0%, to kupuję naturalny, w Biedronce. Ale najczęściej te kartony są ze smakami mieszanymi zawsze ten jeden 0% znajdę gdzieś na dnie :)

      Usuń
    2. Przekopałam dziś cały karton serków President w Biedronce i dochodzę do pewnego wniosku: wszystkie czytelniczki pani Magdy wykupują je, jak tylko pojawią się na półkach, bo już od dawna ich dostać u siebie nie mogę. :D

      Będę dalej szukać, bo pomyślałam sobie, żeby zrobić taki lekki deserek na Święta, jak tylko już dotrę do domu (moja mama to oczywiście przygotowuje wszystkiego dużo i tucząco, a tu odchudzać by się trzeba i ja już myślę jak przetrwać tę Gwiazdkę, żeby w końcu skutecznie rozpocząć dietę :D).

      Duża będzie różnica kaloryczna na porcję, jeśli użyję tego samego serka, ale nie w wersji 0%, a naturalnego?

      Usuń
    3. Zrób z naturalnego. Jak dawałam ten przepis, serki President nie miały wartości kalorycznych na opakowaniu. Spodziewałam się co prawda takiej kaloryczności jak jest teraz napisana (wprawa w rozpoznawaniu konsystencji :) Ale były wtedy też serki 0%, więc do deserów brałam te odchudzone. Od ponad roku nie widziałam 0% nigdzie, albo wycofali, albo do Biedronki nie dają, bo nie schodziły. Ale spokojnie ten naturalny jest też niskokaloryczny i można go użyć. Kiedyś jak zabrakło wiaderek z serkiem na sernik, to zrobiłam na Presidentach naturalnych i był bardzo dobry, więc jak widać te serki są uniwersalne.

      Usuń
    4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    5. Dziękuję za odpowiedź. :)

      Tiramisu już zrobione, deser robiłam dla samych dorosłych, dlatego też kawy nie żałowałam, a dodatkowo posypałam gorzkim kakao na pierwszej warstwie serka i odrobiną też sam wierzch, na wiórki czekoladowe. Chłodzi się. Dam znać jak wyszło, ale już czuję, że będzie pyszne!

      Pozdrawiam świątecznie! :)

      PS Mama wpadła do kuchni, kiedy robiłam tiramisu i już pytała, kiedy można go próbować, także chyba kolejny Pani przepis zrobi u mnie furorę :D

      Usuń
    6. Melduję tylko, że tiramisu zniknęło w mgnieniu oka, od razu miałam zamówienie na kolejne. Dzięki za przepis! :)

      Usuń
  12. witam
    zelatyna daje dziwny posmak wiec zamiana na galaretke :-)
    nowa wersja tiramisu :-)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jaki smak galaretki zastosowano jako zamiennik żelatyny? i w jakich proporcjach, też na 100ml wody, czy tradycyjnie jak na opakowaniu galaretki?

      Usuń
    2. Jaką galaretkę to nie wiem, bo to ktoś robił, więc generalnie moim zdaniem jakąkolwiek dodasz, to wyjdzie Ci tiramisu o lekkim posmaku owocowym. Jeśli chodzi o zrobienie, to w 100ml gorącej wody rozpuszczasz całą galaretkę i to wmiksować trzeba do serka.

      Usuń
  13. za dużo żelatyny. galaretka z serka wyszła.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Pani Magdo, porcja ma 120kcal z powyższego przepisu wychodzi 6 porcji, więc chyba dosyć duże są te porcje, czy się mylę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, są odpowiednio duże, że jedna wystarcza :)

      Usuń
  15. dziękuję pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam wczoraj :D PYCHOTA!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak długo może stać ten deser w lodówce?
    Planuje sobie robić na śniadanie i prać drugą porcje na zajęcia od października. Mieszkam sama więcmoże zrobić na dwa dni z połowy porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie stoi góra 2 dni, czyli wieczorem piątek robię i w sobotę, niedzielę schodzi. Dłużej nie wytrwało, to nie wiem co dalej :)

      Usuń
  18. Powiedz mi Madziu, jakiej formy uzylas? Moge upiec to w naczyniu zaroodpornym? To mniej wiecej taki rozmiar? Licze na szybka odpowiedz, bo jutro na dzien kobiet robie:) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, Tego się nie piecze, to sie chłodzi w lodówce ;). Ja np. robie z przepisu Magdy w pucharkach do lodów. 6 pucharków, po dwa biszkopty i masa. Jest super!

      Usuń
  19. Ja do naparu z kawy dolewam zapach rumowy, a całość zamiast czekoladą posypuję kakaem. Ostatnio zrobiłam ten deser rodzinie w wersji light i nikt się nie zorientował, że to nie ten sam co zawsze xd

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy do serka mozna dodac aromat migdalowy?

    OdpowiedzUsuń
  21. Wczoraj trafilam na twoja strone. Jestem pod wrazeniem! Od tych licznych, smacznych i zdrowych przepisow kreci mi sie w glowie! Nic, tylo gotowac i jesc! Strone od razu polecilam corce, ktora od pewnego czasu tez zdrowo gotuje i na pewno skorzysta z twoich pomyslow.
    Ja na dzisiejszy deser (na obiad byl makaron z fasolka i pomidorkami z innej "zdrowej, dietetycznej" strony)zrobilam Tiramisu. Jest pyszne, ale tak jak ktos juz slusznie zauwazyl wystarczy mniej zelatyny. Ile,trzeba wyprobowac. Nastepnym razem zrobie wiecej kawy-moje biszkopty byly dosyc suche.
    Na jutro salatka z feta i moze ryba. A za chwile zabieram sie do zrobienia "Domowej kostki warzywnej". Juz sie ciesze!

    OdpowiedzUsuń
  22. Tiramisu wyszło rewelacyjne! Gratuluję pomysłu!

    OdpowiedzUsuń