Składniki na ciasto:
woda (250ml)
mąka (100g)
2 jajka (120g)
masło (10g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
serek biały President 0% (350g)
woda (250ml)
mąka (100g)
2 jajka (120g)
masło (10g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
serek biały President 0% (350g)
cukier waniliowy (15g)
1 galaretka malinowa
woda (250ml)
1 galaretka malinowa
woda (250ml)
Przygotowanie:
Wodę i masło gotujemy na małym ogniu, następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy, aż masa będzie odstawać od brzegów garnka. Po przestudzeniu wmiksowujemy surowe jajka. Masę nakładamy do tutki i wyciskamy małe ptysie. Jeśli nie macie tutki, to zwilżoną dłonią formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Między ptysiami zachowujemy odległość ok. 3cm. Pieczemy w temperaturze 180st., można na termoobiegu ok. 15-20 minut, aż do uzyskania rumianego koloru. Mają być suche na zewnątrz i sprawiać wrażenie lekkich i pustych w środku. Ptysie kroimy wzdłuż i usuwamy ewentualnie mokre środki. Z podanych proporcji wychodzi 25szt.
Przygotowujemy krem. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę malinową i cukier waniliowy, po przestudzeniu miksujemy blenderem razem z serkiem na gładką masę. Zostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Następnie masę nakładamy do tutki i wyciskamy do ptysiów.
Wodę i masło gotujemy na małym ogniu, następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy, aż masa będzie odstawać od brzegów garnka. Po przestudzeniu wmiksowujemy surowe jajka. Masę nakładamy do tutki i wyciskamy małe ptysie. Jeśli nie macie tutki, to zwilżoną dłonią formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Między ptysiami zachowujemy odległość ok. 3cm. Pieczemy w temperaturze 180st., można na termoobiegu ok. 15-20 minut, aż do uzyskania rumianego koloru. Mają być suche na zewnątrz i sprawiać wrażenie lekkich i pustych w środku. Ptysie kroimy wzdłuż i usuwamy ewentualnie mokre środki. Z podanych proporcji wychodzi 25szt.
Przygotowujemy krem. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę malinową i cukier waniliowy, po przestudzeniu miksujemy blenderem razem z serkiem na gładką masę. Zostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Następnie masę nakładamy do tutki i wyciskamy do ptysiów.
Przyznaję się do użycia odrobiny czerwonego barwnika spożywczego do masy, bo moje dziecko stwierdziło, że ta masa jakaś taka mało malinowa z koloru, więc wasze będą blado-różowe. Barwniki spożywcze kupiłam kiedyś hurtowo w ilości kilkunastu kolorów w sklepie ze zdrową żywnością.
Oczywiście krem malinowy, to tylko propozycja, galaretek pod dostatkiem, więc zachęcam do innych smaków, na pewno będą równie pyszne.
Oczywiście krem malinowy, to tylko propozycja, galaretek pod dostatkiem, więc zachęcam do innych smaków, na pewno będą równie pyszne.
Wartość energetyczna całego ciasta na ptysie – 600kcal
Wartość energetyczna kremu malinowego – 505kcal
Wartość energetyczna 1 ptysia z kremem malinowym – 45kcal
Wartość energetyczna kremu malinowego – 505kcal
Wartość energetyczna 1 ptysia z kremem malinowym – 45kcal