Składniki (na garnek 2,5l):
ziemniaki (250g)
1 brokuł (500g)
1 domowa kostka warzywna
groszek ptysiowy (opcjonalnie)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)
Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.
Przygotowanie:
Do garna wlewamy wodę, dodajemy domową kostkę warzywną, ziemniaki pokrojone na kawałki, różyczki brokułu. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Po przestudzeniu mielimy wszystko blenderem na krem. Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym, bardzo dobrze pasuje do tej zupy. Ale nie jest on zbyt dietetyczny - garść groszku ptysiowego (10g) ma ok. 50kcal.
Do garna wlewamy wodę, dodajemy domową kostkę warzywną, ziemniaki pokrojone na kawałki, różyczki brokułu. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Po przestudzeniu mielimy wszystko blenderem na krem. Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym, bardzo dobrze pasuje do tej zupy. Ale nie jest on zbyt dietetyczny - garść groszku ptysiowego (10g) ma ok. 50kcal.
Wartość energetyczna całej zupy – 360kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) - 70kcal
Wartość energetyczna 1 porcji z groszkiem ptysiowym (garść) – 120kcal