logo

logo

wtorek, 27 listopada 2012

Dip dyniowo-paprykowy





Składniki:
dynia (300g)
papryka konserwowa (100g)
1 łyżka octu jabłkowego
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili, zioła suszone)







Przygotowanie:
Dynię kroimy na kawałki, gotujemy. Jak przestygnie dodajemy do niej paprykę konserwową i przyprawy, ostre najbardziej do tego pasują. Wszystko miksujemy Benderem na pastę i całość zakwaszamy octem. Pasta dość zaskakująca w smaku, orzeźwiająca, pasuje do pasztetów mięsnych, piersi z kurczaka, do chipsów i nachosów.




Wartość energetyczna całej pasty dyniowo-paprykowej – 110kcal

Wartość energetyczna na 100g - 27kcal/100g

Wartość energetyczna 1 łyżki pasty - 10kcal 




1 komentarz:

  1. ja robiłam tzw.ketchup z dyni i papryki z dodatkiem przypraw i przecieru pomidorowego w wersji na zimę.Jest pyszny,ja lubię z makaronem spaghetti.Ja,aż wstyd się przyznać dopiero w tym roku po raz pierwszy zaszalałam z dynią,Zupy kremy,marynowaną z nutą korzenną,no i ten cudowny ketchup a raczej chutnej.Wiem jedno,że dynia już będzie ukochanym warzywem co rok.Pozdrawiam Madziu Jola S.

    OdpowiedzUsuń