logo

logo

wtorek, 27 listopada 2012

Sos czosnkowy





Składniki:
jogurt naturalny (200g)
3 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz biały, czosnek)

 







Przygotowanie:
Jogurt mieszamy z przyprawami, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.



Wartość energetyczna całego sosu czosnkowego – 130kcal


Wartość energetyczna na 100g - 65kcal/100g

Wartość energetyczna 1 łyżki sosu czosnkowego z jogurtem – 15kcal

Wartość energetyczna 1 łyżki sosu na bazie majonezu – 115kcal





7 komentarzy:

  1. ja do sosu czosnkowego dodaję jeszcze trochę słodkiej papryki, wtedy lepiej mi smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    Dostalam fajny przepis na sos czosnkowy : jogurt naturalny gesty, majonez light ( lyzka lub dwie ), lyzeczka chrzanu, dwa trzy rozgniecione zabki czosnku ( zalezy jaki imtensywny ma byc ) i koniec ! Zadnych przypraw tylko wymieszac. Polecam super smak :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. majonez, nawet light to również zło. nie chodzi mi o to, co zostanie w boczkach po takim majonezie a w naszym organizmie, to bomba konserwantów. szczerze mówiąc wolę, by moje ciało po śmierci rozkładało się i zasychało normalnie niżeli mam się rozkładać 3x dłużej i żeby mnie robaczki jadły :P

      a przepis na sos bardzo dobry Pani Magdo ! ;) ja jednak jeśli o czosnek chodzi nigdy nie mam konkretniej ilości ile go dodać. zawsze wciskam po jednym i sprawdzam smak, a osobiście wole baaardzo czosnkowy :)

      Usuń
    2. Dosadnie z tymi robalami :D Nie masz litości :)Przy gęstym jogurcie nie brakuje mi majonezu, a jogurt podrasuję czasem jakąś delikatną musztardą i ma wyraźniejszy smak.

      Usuń
  3. Witam serdecznie! Mój przepis na sos:

    parę ząbków czosnku
    olej, oliwa, golden drop; co kto woli
    zioła prowansalskie, curry, trochę soli, pieprzu, inne przyprawy wg uznania
    jogurt zwykly lub grecki (polecam ten drugi)

    Stłuczone ząbki czosnku zalewam minimalną iloscią oliwy/oleju, naprawdę, parę kropel. Dodaję do tego wszystkie przyprawy (z curry jest extra:P) i chowam gdzieś na jakiś czas (godzinę min.) W tym czasie cały aromat czosnku i przypraw w "zakisie" z oliwy ma niepowtarzalny smak. Dopiero wtedy dodaję jogurt grecki. Naprawdę polecam :)

    OdpowiedzUsuń