logo

logo

poniedziałek, 26 listopada 2012

Gołąbki z kaszą pęczak

 



Składniki:
1 woreczek kaszy pęczak (100g)
1 pierś z kurczaka (250g)
2 duże cebule (200g)
kapusta włoska
przyprawy  (sól, pieprz)



 


Przygotowanie:
Liście kapusty włoskiej gotujemy we wrzątku kilka minut, żeby były miękkie i elastyczne.
Kaszę pęczak gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Surową pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy.
Rozkładamy sparzone liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy. Gołąbki układamy na patelni, podlewamy na ok. 1cm wody i dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.



Wartość energetyczna całego farszu i kapusty – 800kcal


Wartość energetyczna 1 gołąbka – 100kcal 

 


Kasza pęczak bardzo dobrze komponuje się z sosem pieczarkowym.

Składniki na sos:
pieczarki (250g)
1 duża cebula (100g)
jogurt naturalny (100g)
przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:
Pieczarki drobno kroimy, cebulę kroimy w kostkę i smażymy z pieczarkami pod przykryciem, aż puszczą soki i zmiękną. Po przestudzeniu dodajemy jogurt naturalny i przyprawiamy. Sos podgrzewamy. Z podanych proporcji wychodzą 3 porcje sosu (jedna to tyle co na zdjęciu).




Wartość energetyczna całego sosu pieczarkowego – 100kcal


Wartość energetyczna 1 porcji sosu (1/3 sosu) – 35kcal

Wartość energetyczna 1 porcji obiadowej (3 gołąbki z sosem pieczarkowym) – 335kcal