logo

logo

poniedziałek, 26 listopada 2012

Sos pieczarkowy





Składniki:
pieczarki (250g)
1 duża cebula (100g)
jogurt naturalny (100g)
przyprawy  (sól, pieprz)



 




Przygotowanie:
Pieczarki drobno kroimy, cebulę kroimy w kostkę i smażymy z pieczarkami pod przykryciem, aż puszczą soki i zmiękną. Po przestudzeniu dodajemy jogurt naturalny i przyprawiamy. Sos podgrzewamy. Z podanych proporcji wychodzą 3 porcje sosu.




Wartość energetyczna całego sosu pieczarkowego – 135kcal 


Wartość energetyczna na 100g - 30kcal/100g

Wartość energetyczna 1 porcji sosu (1/3 sosu) – 45kcal 
 



13 komentarzy:

  1. Mniam, sosy grzybowe lubię w każdej postaci. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm... uwielbiam pieczarki, uwielbiam sosy grzybowe. Niestety mam slabosc do tych "zlych" tlustawych sosow. Jutro sprobuje z Twoim przepisem sie uporac :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uporaj się :) a jak ja się tu uporam, to wyciągnę wszystkie dotychczasowe sosiki jako osobny dział, bo trochę tych dietetycznych tu było, a są w różnych miejscach i ciężko znaleźć.

      Usuń
  3. Ostatnio próbuje zmniejszać kaloryczność swoich potraw, czasem mi to wychodzi lepiej czasem gorzej:) Próbowałam też na własną rękę podziałać z sosem pieczarkowym. Jednak jak ja dodałam jogurtu ( zaznaczam ze nie studziłam wcześniej pieczarek, dopiero teraz czytam o tym sposobie)to po chwili zaczynał się warzyć i powstawały nie apetyczne grudki. W smaku był całkiem, całkiem jednak nie wyglądał bleee :D Mam nadzieje, że Twoim sposobem uda mi się uzyskać dobrą konsystencję, jednak przypuszczam, że kolejne odgrzewanie może doprowadzić do tego samego. Jak jest u Ciebie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wszelki wypadek odgrzewam tyle ile potrzebuję i po pierwszym odgrzaniu nic się nie dzieje :)

      Usuń
  4. Właśnie głowię się z czym podać jutro na obiad sos pieczarkowy, żeby było treściwie i niezbyt kalorycznie. Z makaronem? Mielone gotowane na parze już zjadłam więc coś innego by się przydało.
    Lidan

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem, ze to pytanie bylo zadane rok temu ale moze przyda sie komus innemu. sos pieczarokwy mozecie podac z jakims miesem lub frytkami. ziemniaki gotujemy troche krocej niz normalnie, kroimy na paski/talarki, wbijamy bialko do miski marynunejmy w soli pieprzu ziolach i ustawiamy obok siebie do piekarnika i juz :D

      Usuń
  5. Ile taki sos miałby kcal bez cebuli ? tzn porcja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 30kcal mniej, wystarczy sprawdzić w tabelach ile ma cebula.

      Usuń
  6. dzisiaj sos pieczarkowy z plackami ziemniaczanym mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,

    Czy ten sos można zmiksować blenderem czy to raczej zły pomysł bo będzie za rzadki?

    OdpowiedzUsuń