logo

logo

poniedziałek, 26 listopada 2012

Sałatka z chrupiących pieczarek





Składniki:
pieczarki (250g)
1 duża czerwona cebula (100g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (50g)
przyprawy (sól, pieprz)







Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Po 2 minutach wyjmujemy na sitko i przelewamy zimną wodą. We wrzątku nie za długo, żeby się nie ugotowały, mją być lekko chrupiące. Zostawiamy na 15 minut, żeby odsączyć nadmiar wody. Cebulę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski, dodajemy pieczarki, jogurt, przyprawy i mieszamy.




Wartość energetyczna całej sałatki z pieczarek – 100kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sałatki) – 50kcal




10 komentarzy:

  1. Widzę, że u Ciebie dziś pieczarki jako temat główny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ma ktoś dobre rady jakie przyprawy smakują najlepiej do takiej sałatki? Chyba jutro ją zrobie :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodałabym nic więcej poza solą i pieprzem, one same w sobie maja smaki i aromaty, lepiej nie przekombinować.

      Usuń
  3. Własnie zrobiłam pełna nieufności. Madziu potrzebowałam trochę więcej kalorii coby dobić bilans i dodałam jajko na twardo, posypałam zieloną piertuszką i powiem szczerze - bardzo dobre!
    Potrzebuję wariacji sałatkowej na temat buraków - idę kopać dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. te pieczarki nie chca mi wyjsc chrupiace. pomozcie

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, banalne pytanie, czy pieczarki obierać? Czy tylko umyć? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a te pieczarki maja być surowe?

      Usuń
    2. W przepisie jest napisane: Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Po 2 minutach wyjmujemy na sitko i przelewamy zimną wodą.

      Czyli takie zahartowane bym powiedziała.

      Usuń